ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Diyarbakır'da savaş ve şiddet içerikli sanal oyunların son zamanlarda yaygınlaşması ailelerin korkulu rüyası oldu. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan aileler, çocuklarının saldırganlaştığını söylerken, Pedagog Aile Danışmanı İnci Aydın ise, bu tehlikeye karşı uyarılarda bulundu.


"EVDE KARDEŞLERİNE SALDIRIYOR"

Merkez Yenişehir İlçesi'ndeki Azizye Mahallesi'nde ikamet eden Birgül Cayman, 12 yaşındaki oğlu Emir'in sanal ortamda sürekli şiddet ve savaş içerikli oyunlar oynadığı için, evde kardeşlerine saldırdığını söyledi.

Diyarbakır'da Çocukları Saldırganlaştıran Oyunlar5


ÇOCUKLARDA BAĞIMLILIK YAPAN OYUNLAR

Cayman, "Zaman zaman kardeşlerini ısırdığı için vücutlarının çeşitli yerlerinde morluklar oluşuyor. Oklava ve kumanda gibi ev aletlerini silah yerine kullanıp kafalarına vuruyor. Oğlum agresifleşti, anne ve baba olarak bizlerde ona güç getiremiyoruz. Bu oyunlar onda bağımlılık yaptı. Savaş ve şiddet içerikli oyunların biran önce engellenmesini istiyoruz" dedi.

Diyarbakır'da Çocukları Saldırganlaştıran Oyunlar4


"ÇOCUKLARDA ÖFKE PATLAMASI YAPIYOR"

Pedagog Aile Danışmanı İnci Aydın ise, "Savaş oyunlarında çocuklar model alma ile öğrenme şeklinde, videolardan ve oyunlardan izledikleri ya da oynadıkları şeyleri zihin dünyalarına kaydedebiliyorlar. Çocuklar kaydettikleri bu durumu ister istemez  arkadaşları ve aileleriyle olan ilişkilerine yansıtabiliyorlar. Çocuklar, izlediklerini öğrenip zihin dünyasına kaydedip ardından da bu davranışların  benzerini arkadaşlarına yapıyor diye düşünelim, bu çocuğumuz okula da gidiyor olsun, diğer çocukları da ne yazık ki mağdur ediyor. Aile içi ilişkilerinde de, öfke patlamaları yaşayabiliyor" dedi.

Diyarbakır'da Çocukları Saldırganlaştıran Oyunlar3


"ÇOCUKLAR ŞİDDETE MEYİLLİ HALE GELİYOR"

"Aileler çocuklarının her türlü gelişimi için, özellikle 0-3 yaş arası olanlara telefon ve tablette video izlettirmemeli" diyen Aydın, "3 yaşından sonraki süreçte de, telefon ve tablete maruz kalan çocuklarda da içerik çok çok önemli. Oyunda ki dövüşü ve savaşçıl sahneler çocukların psikolojisini olumsuz yönden etkiliyor. Bu durum ne yazık ki, çocukları şiddete meyilli hale getiriyor" diye konuştu.


"BİLİNÇ ALTI MESAJ GÖNDERİYOR"

Şiddet ve savaş oyunlarının bilinç altına mesaj verdiğine dikkat çeken Aydın, "Telefon ve tablet başında saatlerce duran çocuklar, hem bedensel, hem de psikolojik bilişsel gelişimini ne yazık ki olumsuz yönden etkiliyor. Tüm bunlarla birlikte de, savaş oyunlarının çocuğun ister istemez bilinçaltına subliminal mesajlar da yerleştirmesi çocuklarda beklenmeyen davranış bozukluklarını da sebebiyet verebilmekte.

Savaş oyunlarından sonra  çocuklarda davranış bozukluğu, öfke, saldırganlık, eylemsellik, inatçılık ve ya türlü türlü başka davranış bozuklukları ortaya çıkıyor. Bu durumlarda aileler,  çocuklarının internet ve teknoloji ile ilişkilerini olabildiğince sınırlandırmaları ve içerik konusunda olabildiğince dikkat etmeleri son derece önemlidir" uyarısında bulundu.

Muhabir: Güneş OCAĞA