ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Beritan KAYA

Bir ayakkabı ücretinin bin TL’den aşağı olmadığı Diyarbakır’da “artık eskidi at, yenisini al” devri kapandı. Hayat pahalılığı karşısında vatandaşlar, yırtılan veya sökülen ayakkabısını atma yerine ayakkabı tamircisinin yolunu tutuyor. Kentte 3 kuşak boyunca ailece ayakkabı imalatı yaptıklarını belirten 60 yaşındaki Seyfetin Erdede, "Önce ayakkabı imalatı öldü, tam tamirciliğinde öleceğini düşünürken, ekonomik kriz canlandırdı" dedi.

Diyarbakır’da “Eskidi At, Yenisini Al” Devri Kapandı4


AYAKKABI İMALATÇILIĞI YOK OLUP GİTTİ

50 yıldır ayakkabı işiyle uğraştığını ifade eden Erdede, şunları söyledi: "3-4 yıldır ayakkabı tamirini yapıyorum. Ama biz üç kuşaktır imalatçıyız. Ben üçüncü kuşağım. Diyarbakır'da imalatçılık desteklenmediği için ve teşvikler verilmediğinden kaynaklı öldü. İmalatım varken kişiye özel ayakkabı yapıyordum. Gelen kişinin ölçüsünü alıyordum ve beğendiği modelden ayakkabı yapıyordum. Fakat Diyarbakır'da alt yapı kalmayınca mesleği terk eden edene derken, imalatçılık yok oldu gitti. Eskiden Diyarbakır'da ayakkabı imalatı yapılırken, Gaziantep'te yok denecek kadar azdı. Şimdi ise orada ilerleyen bir meslek oldu."

Diyarbakır’da “Eskidi At, Yenisini Al” Devri Kapandı3


VATANDAŞLAR EN UCUZ AYAKKABIYI ALIYOR

Ayakkabı fiyatlarının yüksek olmasından dolayı vatandaşların yeni ayakkabı alamadığını belirten Erdede, "Enflasyonun yükselmesiyle beraber yaşanan ekonomik krizden kaynaklı vatandaş artık ayakkabı çok alamıyor. Ekonomik kriz işimizi yoğunlaştırdı aslında. İnsanlar ayakkabı almak yerine, eski ayakkabısını getirip tamir ediyor. Hatta en ucuz ayakkabıyı alıyor ve daha çok kullanmak için ayağına giymeden, getirip önce burada etrafını diktiriyor daha sonra götürüp kullanıyor" dedi. 

Diyarbakır’da “Eskidi At, Yenisini Al” Devri Kapandı2


GÜNDE 30 AYAKKABI TAMİR EDİYOR

Günde 30 tane ayakkabı tamir ettiğini ifade eden Erdede, şunları kaydetti: "Bu mesleği maalesef ki yeni nesil yapmak istemiyor. Bu meslek ölmeyen bir meslektir ama. Bu yüzden gençler yüzünü bu meslekten çevirmesin. Ben bu işi yaparak çocuklarımı okuttum ve meslek sahibi yaptım. Burası benim ekmek teknem işimi çok seviyorum. Eski ayakkabıları yenilemek benim işim.”

Muhabir: Güneş OCAĞA / Beritan KAYA