Güneş Ocağa

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Diyarbakır Barosu'da anti-personel karamayını sorununun ve Türkiye'deki ilerlemelerin ele aldığı bir toplantı gerçekleştirdi.

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, konuya dair yaptığı sunumda, dünyada her yıl 5 bin insanın anti-personel karamayından kaynaklı yaşamını yitirdiğini belirterek, "Mayınlar 75 yıl boyunca aktif kalabiliyor. Ve bir mayının alım maliyeti sadece bir-iki dolarken, bir mayının temizlenmesi ise bin, bin 500 dolar ve yaklaşık yüz saatte temizlenebiliyor" dedi.

Anti-personel karamayınların sinsi silahlar olduğuna dikkat çeken Öreten, şöyle devam etti: "Kurbanlarını aramaz, kendisine gelmesini bekler. Kurbanların, çoban, çiftçi, meraklı bir çocuk, hatta kendisini döşeyen kişi. Mayınlar kitle imha silahlarıdır. Her yıl Binlerce kişi uzuvlarını ve yaşamlarını yitiriyorlar."

‘TÜRKİYE’DE 5 BİN 728 MAYIN HALA VAR’

Öğreten, anti-personel karamayınların yarattığı sorunlara da dikkat çekerek, "En temel insan hakkı olan yaşam hakkı, ekonomik ve sosyal hakkını ve barış hakkını ortada kaldırıyor. Türkiye yaptığı OTTOWA Sözleşmesi doğrultusunda 2011'de 3 milyon anti-personel karamayınları imha etti. Yaklaşık 5 bin 728 adet mayın varlığını koruyor. Kayıplara ilişkin toplam sayı bilinmiyor. İçişleri Bakanlığı'nın 1984-2009 yıllarını kapsayan raporuna göre, toplam vaka sayısı 6 bin 360, bin 269 kişi yaşamını kaybetmiş. Bunlardan 625'i güvenlik personeli, 644'ü sivil ve 5 bin 91 kişi de yaralanmış" dedi.

‘HER 4 GÜNDE 1 KİŞİ MAYINDAN ÖLÜYOR’

Öğreten, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nin verilerini de şöyle açıkladı: "Türkiye'nin sözleşmeyi imzaladığı 2004 yılı ile 2017 yılları arasında bin 138 kişi anti-personel karamayın ya da savaş bağlayıcıları nedeniyle yaşamını yitirdi, sakat kaldı. Bu sayı her dört günde bir, bir mayın ya da savaş arttığı patlayıcı görmektedir."

Mayınların Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde etkili olduğunu hatırlatan Öğreten, "Mayınlar iki alanda ekiliyor. Bu alanlar askeri bölge ve sınırlar. Her ne kadar gerekçe güvenlik olsa da insan yaşamını, ekonomisini etkiliyor ve mayınlar barış nedir bilmez" diye konuştu.

Editör: Fuat BULUT