ÖZEL HABER– Jan BELEK
Şehir Araştırmaları Merkezi’nin kapılarını Güneydoğu Ekspres’e açan Mehmet Ali Abakay, merkezin kuruluş amacını, Türkiye’ye ve Diyarbakır’a nasıl bir hizmet sunacağını anlattı.
Edebiyat öğretmeni olan Mehmet Ali Abakay’ın 43 yıl önce dünyadaki ve Türkiye’deki kentlere yönelik merakı nedeniyle araştırmaya başlamış. 2001 yılında ise açtığı “Ulu Beden Bilgi Erişim Hizmetleri” bürosunu ilgisizlik nedeniyle kapatmak zorunda kalmış. Hayallerinin peşinden giden Abakay, bin bir emekle geliştirerek bugüne taşıyan 100 dünya ülkesini ve Türkiye’nin 81 kentin buluşturan “Şehir Araştırmaları Merkezi”ni kurarak yakında açılışını yapmayı planlıyor.
“BİLGİ KİRLİLİĞİNE İLK ELDEN KAYNAKLARLA SON VERİYORUZ”
Artık kütüphane kütüphane dolaşmayı, haftalarca büyükşehirlerde kalıp kendisine lazım olan kitapları satın almasına, fazla zaman tüketmesine gerek kalmadığını belirten Abakay, “Sanal ortamdaki bilgi kirliliğine ilk elden kaynaklarla son veriyoruz. Bir şehri sadece tanıtım kitaplarıyla değil, şairiyle, yazarıyla, basınıyla, araştırmacılarıyla, tarihiyle, kültürüyle, güzel sanatlar yönüyle çok zengin bir yelpazede ele aldık. Diyarbakır merkezli 81 il ile birlikte 100 Dünya ülkesini ve şehrini buluşturacak olan merkezde ayrıca tarih, kültür- sanat- edebiyat, mimarî, arkeoloji, sinema, coğrafya, turizm gibi yazılı kaynaklar olmak üzere özel bölümler olacak” dedi.
Şehir Araştırmaları Merkezi’nde her ülkenin dilinden yazılmış eserler olduğuna dikkat çeken Abakay, şöyle devam etti:
“Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika ana kıtalarından şehirleri de bu kitaplığa dahil ettik. İslâm Coğrafyasını, Türk Dünyasını, Mezopotamya Kültürü'nü ayrıca değerlendirdik. Basın ve İletişim Kitaplığı'nda Diyarbakır'da yayınlanmış elliyi aşkın gazete, iki yüz elliyi bulan dergi mevcut. Diyarbakır Tarih Araştırmaları Bölümü’nde beyliklerle, devletlerle ilgili sempozyum bildirileri kitaplarıyla, özgün tarih kitapları bulunmaktadır. Mimarî kitaplıkta, han, hamam, köprü, ibadethane, köşk-konak olmak üzere hangi yapılar varsa bu kaynaklardan araştırılabilir.”
DİYARBAKIRLI YAZARLAR
Ali Emiri’nin İstanbul'da Millet Kütüphanesi’ni kurduğunu ifade eden Abakay, şöyle konuştu:
“Diyarbakır'da ikincisini daha kapsamlı kurmuş bulunuyoruz. Diyarbakır Şehir Araştırmaları Merkezi kısmında şehirle ilgili her konuda kaynaklar bir araya getirildi. Şair, yazar, fikir adamlarının eserleri özel bölümde toplandı. Bu özel bölümler içinde Ali Emirî Efendi, Hattat Hamid Aytaç, Cahit Sıtkı, Ahmed Arif, Sezai Karakoç, İhsan Fikret Biçici, Reşid İskenderoğlu, Esma Ocak, Şevket Beysanoğlu, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp olmak üzere eserleri toplu halde olan isimler var.”