Haber-Fatma TEMEL

Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı ve ABA Otizm Eğitim Merkezinin Kurucusu Yılmaz Elaldı ile Prof. Dr. Bünyamin Birkan'ın katılımıyla Yenişehir ilçesinde bulunan Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezi'nde, otizmli çocuklar ve ailelerinin yaşam kalitesini artıran bilim dalı Uygulamalı Davranış Analizi (ABA) alanında konferans verildi. Konferansa, İl Sağlık Müdürlüğünden uzmanlar, Vali Yardımcısı Zerrin Çay Beşikci, akademisyenler ve otizmli çocuklar ve aileleri katıldı. Konuşmalardan önce tanıtım videosu izletildi. Konferansta söz alan Yılmaz Elaldı, toplantıya katılanlara teşekkür ederek, otizm çocuklar için konferansın önemine dikkat çekti.

'Erken tanı çok önemli'

Otizmde erken tanının çok önemli olduğuna vurgu yapan İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Uzamanı Güneş Yaman, "Çeşitli kurumların STK'ların bir araya gelerek otizm için çeşitlilik risk faktörlerini araştırdı. Otizm de erken tanım gerçekten çok önemli. Bunun için hizmetlerimiz sürdürmeye devam ediyoruz" dedi.

'Otizmin çaresi bilimdir'

Otizmin bir gelişsel sorun olduğunu söylen ABB Otizmin Kurucusu Prof. Dr. Bünyamin Birkan, "Her aileden Otizmli çocuklar çıkabiliyor. Yaygınlığı en fazla olan hastalıklar arasında. Sorun davranışsal olduğu için teşhis koymak zor zor olabiliyor. Otizmli çocuklarının yüzde 30'da zekâ sorunu çıka biliyor. Bir çocuğunda ise ileri zekâ durumu ortaya çıkabiliyor. Bu hastalığın tıbben bir tedavisi yok. Her çocuğun mutlaka belirli dönemlerde doktor kontrolünde olması gerekiyor. Özelikle özel eğitimde önemli çalışmalar oldu, farkındalık yaratıldı. Bunun neticesinde Otizm hastalığı araştırılmaya başlandı. ABA bilim dalını erkenden uygulaya bilirsek Otizm de önemli yol kat edebiliriz. Çocukların gelişimini önemli bir bölümünü etkiliyor. Bilime güvenmek zorundayız. Otizmin çaresi bilimdir. Birçok hastalığın bilimin sayesinde yendik. Ebeveynler olarak bilime başvurmalıyız. ABA bilim dalı, Otizmli hastaların davranışlarını ve beceri yetersizliklerini karşılamaya çalışıyor. ABA, uygulaması bilimsel uygulamaların en çok uygulanan bilimsel daldır" ifadelerini kullandı.

Otizmli çocuklar için ailelerin dikkat etmesi gereken konular hakkında slayt gösterisi yapıldı. Konferans soru cevap şeklinde devam etti.