ÖZEL HABER/Fuat BULUT

6 Şubat depremlerinin ardından Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Oğlaklı Mahallesi’nde depremzedeler için inşa edilen TOKİ konutları, su kesintileri nedeniyle yeniden gündemde. Vatandaşların telefonlarını kilitlediği DİSKİ, DSİ ve Karayolları arasında “sorumluluk bizde değil” tartışması yaşanırken, yurttaşlar, 21. yüzyılda bidonlarla su taşımaya mecbur kaldı.

“3 GÜNDÜR PERİŞANLIĞI YAŞIYORUZ”

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Oğlaklı TOKİ’de yaşayan bir vatandaş, 3 gündür musluklarından tek damla su akmadığını ifade ederek, “Banyo yapamıyoruz, bulaşık yıkayamıyoruz, tuvalete gidemiyoruz. İnsana bu çileyi reva görmek vicdansızlıktır. Sanki şehirde değil de dağ başında yaşıyoruz. Çocuklar okula gitmeden önce pet şişelerle su taşıyoruz. Günlerdir perişanlığı yaşıyoruz” dedi.

VALİ MURAT ZORLUOĞLU’NA ÇAĞRI

Bir başka TOKİ sakini ise, “Kimse sorumluluk almıyor. DİSKİ’ye gidiyoruz ‘bizlik değil’ diyor, DSİ’ye gidiyoruz ‘devrettik’ diyor. Karayollarını adres gösteriyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık. Vatandaş ne yapsın? Valimiz Sayın Murat Zorluoğlu artık bu işe el atsın?” diyerek tepki gösterdi.

“SUYUMUZ YOK AMA FATURA VAR!”

Bir başka depremzede ise, en büyük çelişkinin fatura ödemesi olduğunu ifade ederek, “Evimize su gelmiyor ama her ay düzenli fatura geliyor. İki sayaç bağlamışlar, hem içme suyu hem atık su bedeli alıyorlar. Bu adalet mi?” diye sordu. Bir başka yurttaş ise, “Depremde evimizi kaybettik, şimdi de devletten aldığımız evde suya hasret kaldık. Böyle mağduriyet olmaz. Su hayattır, biz şu an yaşamıyoruz, sadece idare ediyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

YOL ÇALIŞMASINDA BORU PATLADI

Üç gün önce başlayan kesintinin, Karayolları’nın yol çalışması sırasında ana borunun patlaması nedeniyle yaşandığı öğrenildi. Oğlaklı TOKİ’de 5 etapta binlerce kişi yaşıyor; ancak arızanın giderilmesi için çalışmaların hâlâ tamamlanmadığı belirtildi.

DSİ: SORUMLULUK KARAYOLLARI’NDA

Konuyla ilgili görüştüğümüz DSİ Diyarbakır 10. Bölge Müdürlüğü İçme Suyu Şube Müdürü Mehmet Erdağ, “İsale hattı ve depoların sorumluluğunu bir ay önce DİSKİ’ye devrettik. Şu anda orası DİSKİ’nin sorumluluğunda. Oğlaklı bölgesindeki şebeke hattında birkaç gündür bir patlak var. Onu yapan Karayolları’dır. Onların işleri devam ediyor, daha bitmemiş. Bitmediği için de sorumluluğu DİSKİ'ye devretmemişler. Bizim orada işimiz kalmadı. Biz şu anda tesisleri DİSKİ’ye devrettik ama DİSKİ bir aydır bir eleman dahi vermedi o tesislere. Hala bizim yüklenici firma işletiyor. Ben onları aradım. Dedim ki burada birkaç gündür bize yoğun telefonlar geliyor. Sorunun ne olduğunu sordum. Onlar da depodan sonra Karayolları’nın şebeke hattında bir patlak var. Ondan dolayı da su kesintisi yaşanıyor dediler. Ama bizimle alakalı DSİ'yle alakalı herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

DİSKİ: SORUMLULUK DSİ’DE

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ise Oğlaklı TOKİ’nin su altyapısının DSİ tarafından yapıldığını ve sorumluluklarının bulunmadığını söyledi. Aynı yetkili, “İçme suyu deposuna giden isale hattının devri bir ay önce bize yapıldı. Ancak şebeke hattının devri henüz yapılmadığı için arızalara DİSKİ olarak müdahale edemiyoruz. Sorumluluk DSİ’de. Su kesintisi yaşayan vatandaşlar Alo 153 hattına yoğun ihbarlar yapıyor” ifadesini kullandı.

Zarokistan’daki çocuklara özel tiyatro
Zarokistan’daki çocuklara özel tiyatro
İçeriği Görüntüle

KARAYOLLARI SANTRALİ OTOMATİK MEŞGUL!

Su kesintisine yol açan çalışmanın sorumlusu olarak gösterilen Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü’ne ulaşmak istedik ancak kurumun santrali (0412 228 80 50 ) uzun süre boyunca otomatik meşgule düştü. Yetkililere telefonla ulaşma girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Vatandaşların günlerdir yaşadığı mağduriyet sürerken, Karayolları’nın sessizliği tepkileri daha da artırdı.

Muhabir: Fuat BULUT