Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yaşayan 40 yaşındaki Abdullah Fidanten, çocukluk yıllarından beri akrep ve yılanlara olan merakını büyük bir yatırıma dönüştürdü. Ortaokul mezunu olan ve uzun yıllar inşaatlarda çalışan Fidanten, 2024’te izlediği bir belgeselde akrep zehrinin “milattan önce hastalıklara şifa için kullanıldığını” öğrenince hayatını değiştirecek bir adım attı.

1,5 YILDA 3 BİN AKREPLİK ÇİFTLİK KURDU

Resized B0Fee A535976 18

Diyarbakır’da vatandaşlardan yetkililere Teknokent çağrısı
Diyarbakır’da vatandaşlardan yetkililere Teknokent çağrısı
İçeriği Görüntüle

Fidanten, tüm birikimini harcayarak 9 milyon liralık yatırımla akrep zehri üretim tesisi kurdu. Başlangıçta 300 akreple işe başladı, bugün sayıyı 3 bine çıkardı. “300-400 civarı akrep aldık. Yaklaşık 1 buçuk yıl içinde, yavru doğumu ile beraber şu anda 3 bine yakın akrebimiz var. Periyodik aylık sağımlar yapılıyor. Genel arsa bina yapımı, arsa, akreplerle beraber yaklaşık 9 milyon liraya yakın bir maliyetimiz oldu” dedi.

GRAMI 12 BİN DOLARA ALICI BULUYOR

Resized A3210 A535976 12

Fidanten, bugüne kadar 100 grama yakın akrep zehri topladı. Zehri eksi 200 derecelik nitrojen tanklarında muhafaza ettiklerini söyleyerek şu bilgileri verdi:

“1 gram elde edebilmemiz için yaklaşık 300-350 akrep sağıyoruz. Bunu da ortalama karşılığı, Türkiye piyasasında yaklaşık 12 bin dolar. Litre başına ise yaklaşık 10-12 milyon dolar elde edilebilir. Avrupa’da ayrışımı yapıldığında yaklaşık 90-100 milyon dolar litresinin tekabül ettiğini biliyoruz.”

Hedefinin aylık 2 litre zehir üretmek olduğunu belirten Fidanten, “Tam kapasiteye ulaştığımızda yaklaşık 2 litreye yakın zehir elde edeceğiz, aynı zamanda 100’den fazla insana yerinde istihdam sağlayacağız” dedi.

SAVUNMA VE SAĞLIK SEKTÖRÜNDE STRATEJİK ÖNEMİ VAR

Resized 5Cdfd A535976 08

Akreplerden elde edilen zehrin pek çok alanda kullanıldığını vurgulayan Fidanten,
“Özellikle sağlık alanında, kanser tümör tedavisinde kullanılıyor. Ağrı kesici ilaçların ham maddesi olarak kullanıldığını ve kozmetik ile botoks ürünleri olarak kullanılıyor. Savunma sanayi için de stratejik bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.

Fidanten, Türkiye’nin bu ürünü sadece hammadde olarak ihraç etmemesi gerektiğini belirterek çağrıda bulundu:
“Bizim en büyük çabamız yurtdışına hammadde olarak değil de ülkemizde milletimizin de faydalanacağı şekilde işlenip kendimizin bunu marka haline getirip dünyaya pazarlamamız gerekiyor. Bakanlıkların bu konuya el atıp bunu devlet politikası haline getirmesi gerekiyor. Devletimize çağrımızdır; destek olurlarsa hem ülke olarak hem bizim için avantajımız olacak. Bu savunma sanayisine ve sağlık sektörüne büyük katkılar sağlayacak.”

HEDEF: AVRUPA İLE YARIŞMAK

Şu anda İsviçre, Almanya ve Hollanda’daki ilaç firmalarıyla görüşme halinde olduklarını aktaran Fidanten, yakında anlaşma imzalamayı planladıklarını söyledi. Popülasyonu artırarak 50 bin akreplik bir çiftlik kurmayı hedefleyen girişimci, Türkiye’yi akrep zehri üretiminde Avrupa ile rekabet eden bir merkez haline getirmek istiyor.

Muhabir: Haber Merkezi