HABER-Güneş OCAĞA

Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezi,  Diyarbakır’da faaliyet  yürüten 10 kadın kurum ve derneğiyle Kadına yönelik şiddetle mücadelede, Diyarbakır’daki kadın kurumlarının rolüne dair saha araştırma raporu hazırladı.

Kentte yaşayan 208 kadın ile yüz yüze ve çevrim içi olanakları kullanılarak yapılan çalışmada, sivil toplum ve kamu kurumlarının kadınlara yönelik şiddeti odağına alan çalışmalara daha çok ihtiyaç olduğu dile getirildi.

Kadın kurumlarının temsilcileriyle yapılan görüşmelerde, kadın ve hak temelli kurumların bir kısmı, uzun yıllardır demokratik kitle örgütlerinin bünyesinde yer alan birim, komisyon ve merkezlerden; bir kısmı da 2016 yılında, Diyarbakır’a atanan kayyımlardan sonra faaliyete başlayan derneklerden oluşuyor.

Görüşmelerde, kurum temsilcileri, kadına yönelik bir şiddet halinin çoklu şiddet türlerini birden içinde barındırdığını belirttiler.

Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezi’nin yaptığı çalışmalarda, en fazla yaşadıklarını bildirdikleri psikolojik şiddet haline yönelik mücadelede; mevcut kurumların fiziksel ve cinsel şiddet gibi daha somut şiddet biçimleri ile mücadele kadar etkili olmadıkları da görüşmeler esnasında ortaya çıkan bir veri olduğu bildirildi.

Ağustos ayı araştırmamıza göre kadınların yüzde 76’sı Diyarbakır’da faaliyet yürüten kadın ve hak temelli çalışan kurumlardan bihaber. Görüşülen kurumlara göre, bu veri kadın örgütlenme alanının eksikliğinin bir sonucu olduğu ifade edilmiş. Ayrıca Diyarbakır’da yaşayan kadınların yüzde 94,2’si devletin kadına yönelik şiddet konusundaki politikalarının yetersiz olduğunu bildirmiş.