NERMİN ZENGİN - HABER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması amacıyla soru önergesi veren Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır Tabip Odası’nın dün yaptığı, “Radyoterapi Cihazı ve radyasyon onkolojisi uzman sayısının azlığı, tedaviye ulaşamayan kanser hastalarının yaşamlarına mal olduğu” açıklamayı hatırlattı. Eren, çevre illere hizmet vermek zorunda olan Diyarbakır’da ışın tedavisi için sadece üç cihaz bulunduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin diğer illeriyle karşılaştırıldığında bu sayı çok yetersiz görülmektedir. Şu anda DÜTF’deki cihaz çalışmamakta, kentteki kamu hastanesinde sadece bir cihaz çalışmaktadır. Radyasyon onkolojisi alanında cihaz ve ilgili uzmanlar noktasında ciddi eksiklikler yaşanmaktadır. Hastaların gece yarılarına kadar ışın tedavisine alınması ve cihazların sürekli çalışır durumda kalmasından dolayı cihazın sık sık bozulduğu, ilgili firma tarafından ise cihazın tamirinin yapılmadığı, hastalara kür sağlayacak ışın tedavisinin yapılamadığı ifade edilmektedir. Hastane kanser hastaları ile dolup taşmış durumda. Kanser gibi yarı-acil bir hastalıkta her geçen gün hastalar için hayati önem taşıyor. Sağlık otoriteleri yaşanacak ölümlerin sorumlusu olmak istemiyorlarsa sorunun kaynağına yönelik olarak bir an önce çözüm üretmelidir. Yetkili mercileri hastaların daha fazla mağdur olmaması için, hastaların yaşamlarına mal olan bu sorunu gidermek üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.

BAKAN’A SORDU: HANGİ ÖNLEMLERİ ALACAKSINIZ?

Eren, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması amacıyla verdiği soru önergesinde şunları sordu:

“*Diyarbakır'da kanser hastalarına hizmet veren radyoterapi cihazlarının ve radyasyon onkolojisi uzmanlarının sayısı nedir? Bu sayı, Türkiye genelindeki ortalama ile nasıl karşılaştırılmaktadır?

“*Diyarbakır’daki kamu hastanelerinde ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde radyoterapi cihazlarının arızalanması durumunda tamir ve bakım süreçleri nasıl yürütülmektedir? Bu süreçlerin hızlandırılması için ne tür önlemler alınmaktadır?

*Diyarbakır'da radyoterapi cihazı ve radyasyon onkolojisi uzmanı sayısının artırılması yönünde bir çalışma veya planlama mevcut mudur? Varsa, bu çalışmalar hangi aşamadadır?

*Diyarbakır'da kanser tedavisinde kullanılan cihazların ve ekipmanların yenilenmesi veya artırılması için ayrılan bütçe miktarı nedir? Bu bütçenin yeterliliği konusunda bir değerlendirme yapılmış mıdır?

*Diyarbakır ve çevre illerdeki kanser hastalarının tedaviye erişim sorunlarının çözümü için Sağlık Bakanlığı tarafından alınması planlanan acil önlemler nelerdir?”

Muhabir: Nermin ZENGİN