Güneş Ocağa / Özel Haber

DİYARBAKIR - Diyarlife Hastanesi’nde görevli Çocuk Endokrinoloji Uzmanı (Hormon hastalıkları Uzmanı) ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Avni Kaya,  Güneydoğu Ekspres gazetesine çocuklardaki şişmanlık (obezite) ile ilgili açıklamalarda bulunarak, ailelere bu konuda uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Toplumun kilolu çocukları sevdiğini ve çocukların ancak aşırı kilo alınca ailelerin uzmana başvurduğunu söyleyen Dr. Kaya, “Çünkü ilk etapta kilo alımı şişman olarak değerlendirilmiyor. Çocuk iyice şişmanlayınca durumunda yanlış giden bir şeylerin olduğunu fark ediyorlar.  Obezitenin en sık sebebi çok yeme ve az hareket etme. Aşırı kaloriye ulaşmanın çok kolay olduğu bu çağda çocuklarımız fazla tüketip az enerji harcıyorlar. Bu yüzden çocuklarımız şişmanlıyor. Son dönemde 7-8 yaşlarındaki çocuklarda insülin direnci görmeye başladık. Bu normal değil. Çocuklar içinde sıkıntılı bir süreç. 10 yaşında insulin direnci için ilaç başladığım hastalarım oldu” bilgisinde bulundu.

Obeziteye karşı yaşam tarzının çok önemli olduğunu belirten Dr. Kaya, obez çocukların boyuna göre olması gereken kiloya göre diyet hazırlattıklarını ve aldıkları enerjiyi yakması konusunda teşvik etmeye çalıştıklarını söyledi. Dr. Kaya, “Çocuğun az yemesini değil sağlıklı büyümesi için dengeli ve yeterli yemesini sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü amacımız çocuğu zayıflatmak değil, onu normal kiloya getirmek. Çocukların günlük alması ve harcaması gereken enerji miktarlarını belirliyoruz ve hareketlerini artırıyoruz. Çocuklar her şey yemeli ama ölçülü yemeli. Sadece patates kızartması, hamburger, pizza veya makarna yiyen çocuklar sağlıklı gelişmez, sadece kilo alır buda şişmanlığa götürür.  Çocuklar et, süt, yumurta, peynir, meyve ve sebze tüketmeli. Ailelere, çocukların hızlı yemesini engellemesini ve her lokmayı 20-30 defa çiğneterek çocuğun midesini büyütmeye engel olmalarını tavsiye ederim” dedi.

Sportif bir yaşam önemli

Obeziteye karşı sportif ve aktif bir yaşamında önemli olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Avni Kaya şunları belirtti:

“Biz özellikle çocuklarda hareketin arttırılmasını tavsiye ediyoruz. Güvenlik endişesi yoksa çocukların okula yürüyerek gitmelerini, hafta içi  ‘EKRAN” denen olgunun kaldırılması gerektiğini, hafta sonu ve yaz tatillerinde en fazla 2 saatle sınırlandırılması gerektiğini ve çocukları arkadaşları ile oynamaları için ailelerin cesaretlendirmesine ihtiyacı olduğunu” öneriyorum.

“Çocuklar her hangi bir spor dalında kurslara gidebilirler. Bu kurslarla fiziksel aktivitelerin artırılması hedeflenebilir. Ama akademik başarının önemli olduğu günümüzde her çocuk spor kurslarına gönderilmiyor” diyen Dr. Kaya, “Çocukların zamanının çoğu okula gitmek ve evde ödev yapmakla geçiyor. Aldıkları enerjiyi tüketecek zaman bulamıyorlar. Fakat alternatifler de var. Öğlen arası yürüyüş yapılabilir veya evde müzik eşliğinde dans edilebilir. Amacımız hareketi artırmak çünkü şişmanlık insülin direnci yapıyor. İnsülin direncide daha çok yemek yemeye sebep oluyor. Bu kısır döngüye karşı sportif aktiviteler çok önemli” vurgusunu yaptı.

Diyarbakır’da çocuklarda kilo artışı var

Diyarbakır’da çocuklarda kilo artışında da hayli bir hızlanmanın olduğuna dikkat çeken Dr. Avni Kaya, “Özellikle şehirleşme ve koronayla birlikte çocuklar evlere kapandı ve sanal bir yaşamın içine düştü. Bu hareketsiz ve sağlıksız yaşam biçimi de obezitenin artmasına neden oldu” dedi.

Dr. Kaya, “Aileler ilgi bekleyen çocuklarına zaman ayırma yerine ellerine cep telefonu veya tablet vererek çocuğu geçiştiriyor. Bir süre sonra çocuk ekrana bağımlı oluyor. Ekrana bağımlı olan çocuk ekrana bakarak yemek yiyor ve ne yediğini de bilmiyor. Oysa biz yemek yenirken iletişim araçlarının kapatılmasını öneriyoruz. Aileler çocuklarıyla birlikte yemek yemeli ve böylece aile içi iletişimde artırmalı” diye belirtti. 

Şişman çocukların özgüven eksikliği çektiğini ve erken adet görebileceğini ifade eden Doç. Dr. Avni Kaya, son olarak ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

“Şişman çocuklarda en önemli durumlardan biri çocuğun motivasyonu oluyor. Çünkü ailenin kilo ver zorlamasıyla belli bir yere kadar gidilebiliyor. Ama motive çocuklar daha rahat kilo verebiliyor. Bizde bunu sağlamaya çalışıyoruz.”

Bölgede çocuk endokrin alanında tek özel klinik

Dr. Kaya Çocuklardaki Hormonal bozukluklar konusunda ailelerin bilgilendirme ve kendisine rahat ulaşabilmesi için web sitesi kurduğunu ifade ederek, Güneydoğu Bölgesi’nde çocuk endokrin alanında tek özel klinik olduklarını ifade ederek, şişmanlık konusunda endişeli anne ve babaların  www.cocukendokrinoloji.com sitesinden kendisine ulaşılabileceklerini ifade etti.

Editör: TE Bilişim