ÖZEL HABER/Mehmet Rumet SOYLU-Veli BALTACİ
6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Diyarbakır’da kurulan Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği (DSM), kentte afetlere karşı toplumsal bilinç ve dayanışmayı artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Yorulmaz, “Afetleri durdurmak mümkün olmayabilir ama afetlerden kaynaklı zararı ve ziyanı minimize etmek bizim elimizde” dedi.
“6 ŞUBAT BİZE ÖNEMLİ BİR GERÇEĞİ GÖSTERDİ”
6 Şubat depremlerinin, afetlerde toplumsal örgütlenme ve yerel dayanışmanın önemini ortaya koyduğunu belirten Yorulmaz, kamu kurumlarının tek başına yeterli olamayabileceğini söyledi. Yorulmaz, “6 Şubat bize şunu gösterdi; toplumsal açıdan bir örgütlenme ve bilinçlendirme olmadığı, yerelden doğru destek sunulmadığı zaman devlet kurumları ne kadar örgütlü olursa olsun yetersiz kalabiliyor. Biz bunu 6 Şubat’ta gördük” ifadelerini kullandı.
Bu deneyimin ardından Diyarbakır’da DSM’nin kurulduğunu belirten Yorulmaz, derneğin temel amacının toplumun afetlere karşı kapasitesini artırmak, bilinçlendirmek ve yerelden güçlü bir örgütlenme oluşturmak olduğunu söyledi.

DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLDÜ
Derneğin kuruluşunun ardından ilk etapta deprem bölgesinde çalışmalar yürüttüğünü aktaran Yorulmaz, sağlık taramalarının yanı sıra Antakya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta genç, çocuk ve kadınlara yönelik sosyal aktiviteler gerçekleştirdiklerini belirtti.
Sonraki süreçte afet farkındalığı, afet yönetimi ve afetlerde toplumsal cinsiyet konularında eğitimler verdiklerini kaydeden Yorulmaz, bu çalışmaların demokratik kitle örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve belediyeler başta olmak üzere çeşitli kurumlarla iş birliği içinde yürütüldüğünü ifade etti.

Bugüne kadar yaklaşık bin 100 kişiye ulaştıklarını belirten Yorulmaz, çalışmalarının yalnızca depremle sınırlı olmadığını vurguladı. “Yangınlar, bölgemizde meydana gelen seller, sel felaketleri, kaya düşmeleri; yani bütün afetleri kapsayan bir çalışma yürütüyoruz” diyen Yorulmaz, özellikle yaz aylarında kırsal bölgelerde meydana gelen anız ve orman yangınları ile kent merkezlerindeki konut yangınlarına dikkat çekti.
SİTELERDE YANGIN FARKINDALIĞI EĞİTİMİ
DSM olarak Diyarbakır’daki sitelerde yangın farkındalığı çalışmaları yürüttüklerini belirten Yorulmaz, şu ana kadar beşincisini düzenledikleri eğitimlerde site yönetimleri aracılığıyla güvenlik görevlileri, site çalışanları ve site sakinlerine yönelik bilgilendirmeler yaptıklarını söyledi.

Çalışmalara destek veren site yönetimlerine teşekkür eden Yorulmaz, eğitimlere ilişkin duyuruların derneğin sosyal medya hesaplarından yapıldığını aktardı.
“BÖLGEDE BU ALANDA ÇALIŞAN TEK DERNEĞİZ”
Diyarbakır dışında bölgedeki diğer illerde benzer çalışmalar yürüten bir derneğin bulunmadığını belirten Yorulmaz, “Bu bölgede tekiz” dedi. Çalışmalarını Diyarbakır’la sınırlı tutmak istemediklerini ifade eden Yorulmaz, çevre illerde temsilcilikler açarak bölgeye ve ilerleyen süreçte Türkiye geneline ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Afet çalışmalarının yalnızca bir derneğin çabasıyla yürütülemeyeceğini belirten Yorulmaz, daha geniş bir dayanışma ve iş birliği ağına ihtiyaç olduğunu vurguladı.
HAFİF ARAMA KURTARMA EKİBİ OLUŞTURULDU
Deprem sonrasında hafif arama kurtarma ekibini oluşturduklarını belirten Yorulmaz, AFAD ile iş birliği içinde olduklarını ve akreditasyon süreçlerinin tamamlandığını söyledi. Ekibin, Van’da AFAD öncülüğünde düzenlenecek kampa da katılacağını belirten Yorulmaz, Çınar Yolu üzerindeki fidanlık alanda yaklaşık 2,5 dönümlük bir eğitim alanlarının bulunduğunu aktardı. Hafif arama kurtarma ekibinin tatbikatlarının burada gerçekleştirildiğini ifade eden Yorulmaz, malzemelerin muhafaza edildiği 8 konteynerin de bulunduğunu söyledi. Derneğin ayrıca kendisine ait bir büro ve eğitim alanının bulunduğunu belirten Yorulmaz, çalışmaların halkın desteği ve kurumların katkılarıyla sürdürüldüğünü dile getirdi.

120 GÖNÜLLÜ, YAKLAŞIK 70 ÜYE
DSM bünyesinde yaklaşık 120 gönüllünün ve 70’e yakın üyenin bulunduğunu belirten Yorulmaz, gönüllü olmak veya derneğe üye olmak isteyen herkese açık olduklarını söyledi. Yorulmaz, “Gönüllü olmak isteyen, bize üye olmak isteyen herkes sosyal medya hesaplarımız üzerinden bize rahatlıkla ulaşabilir. Herhangi bir şart koşmuyoruz” dedi. Derneğin, ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren destek ve dayanışma kuruluşlarının belirlediği değerlere bağlı olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Yorulmaz, bu ilkelerin kendileri açısından önemli olduğunu ifade etti.
“BÜTÜN DAVETLERE ÜCRETSİZ KATILIYORUZ”
Afet farkındalığını artırmak amacıyla gelen tüm davetlere ücretsiz şekilde katıldıklarını belirten Yorulmaz, ekiplerinde farklı alanlarda uzman kişilerin bulunduğunu söyledi. İtfaiye Dairesi’nde uzun yıllardır görev yapan çalışanların yanı sıra afet konusunda eğitim almış kişilerin de ekip içerisinde yer aldığını belirten Yorulmaz, afet yönetimi ve afet farkındalığı konularında halka ulaşmaya çalıştıklarını kaydetti. Derneğin temel amacının toplumun afetlere karşı bilinç düzeyini yükseltmek olduğunu vurgulayan Yorulmaz, “Tek amacımız farkındalığı artırmak. Toplumumuzu, halkımızı bilinçlendirmek ve olası afetlerde can ve mal kaybımızı minimize etmek” diye konuştu.

BASINA DESTEK ÇAĞRISI
Basının afet farkındalığının artırılmasında önemli bir rolü olduğunu belirten Yorulmaz, medya kuruluşlarından çalışmalarına destek vermelerini istedi. Yorulmaz, “Basınımızın bu konuda hem çalışmalarımıza hem de bu konuda bize öncülük etmesini, katkı sunmasını ve bu farkındalığı hep beraber yaratma anlamında desteklerinizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Afet ve yangınlara karşı farkındalık çalışmalarının yıl boyunca sürdürülmesi gerektiğini belirten Yorulmaz, “Kırsal alanda anız ve orman yangınları yaz döneminde meydana geliyor ama konut yangınları kışın da yaşanabiliyor. Bu anlamıyla biz elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz” dedi. Yorulmaz, “Afetleri durdurmak mümkün olmayabilir. Ama afetlerden kaynaklı zararı ve ziyanı minimize etmek bizim elimizde. Diyarbakır’da bunun çalışması yapılıyor. Çok kıymetli bir çalışma. İlgilenelim, ilgilendirelim” dedi.


