DİYARBAKIR – Daha İyi Yargı Derneği’nin, “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu”nu iş ve hukuk dünyasına anlatmak için başlattığı “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları”nın 13’üncüsü, Diyarbakır’da gerçekleşti. Buluşmaların gerçekleşmesinde büyük katkısı olan DOGÜNSİFED’in Başkanı A.Aziz Özkılıç, “Yargının bağımsızlığını hukukun üstünlüğünü ve ileri demokrasiyi güçlü ekonomi ve yüksek refahın olmazsa olmaz şartı olarak görüyoruz” dedi. 

BULUŞMA 12 BÜYÜKŞEHİR’İN ARDINDAN DİYARBAKIR’DA

Daha İyi Yargı Derneği’nin, “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu”nu iş ve hukuk dünyasına anlatmak için başlattığı “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları”nın 13’üncüsü, 19 Ocak 2023 Perşembe günü Diyarbakır’da gerçekleşti. Önceki Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları, sırası ile Denizli, İzmir, Bursa, Mersin, Edirne, İstanbul, Hatay, Kayseri, Çanakkale, Gaziantep, Konya ve Antalya’daydı.

‘UFKU GELİŞTİREN BU BULUŞMALARI ÖNEMSİYORUZ’

Diyarbakır buluşmasının konusu, “istikrarlı büyüme ve kalkınma”ydı. Açılışta Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı A.Aziz Özkılıç konuştu. TURKONFED’in ve federasyonlarının desteği ile gerçekleşen Ekonomi ve Hukuk buluşmalarının Diyarbakır’da olmasından büyük memnuniyet duyduğumu, ufku geliştiren bu buluşmaları önemsediğini ifade etti. 

“KALKINMA HEDEFLİ BU KONFERANSLARI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

DOGUNSİFED olarak 12 dernek ve 1500 ü aşkın üye ile bölgesel, sektörel ve hukuksal ekonomi politikalarının katkıda bulunmak amacıyla ve kalkınma vizyonları geliştirmek amacıyla yola çıktıklarını aktaran Başkan Özkılıç, “Kalkınma hedefli bu konferansları çok önemsiyoruz. DOGÜNSİFED ve TÜRKONFED Olarak toplumsal cinsiyet eşitliği, kadının güçlenmesi, Dijital, Yeşil ve Toplumsal dönüşüm olarak 3D vizyonumuz doğrultusunda yol alarak çalışıyoruz. Kalkınmanın yolunun Ülkemizden geçtiği bilinci ile iş dünyamızı bilgilendiriyor, işletmelerimizin kapasitelerini geliştirecek ve gençlere yönelik projeler üreterek destekliyoruz” dedi. 

HUKUK DEVLETİ VE DEMOKRATİKLEŞME

Yargının bağımsızlığını hukukun üstünlüğünü ve ileri demokrasiyi güçlü ekonomi ve yüksek refahın olmazsa olmaz şartı olarak görüyoruz” diyen DOGÜNSİFED Başkanı A. Aziz Özkılıç, “Ekonomik sıkıntıların giderilmesi refahımızı kalıcı olarak sürdürebilmenin en önemli yolu ileri bir hukuk devleti ve güçlü bir demokrasidir. Ekonomi ve yargıdaki sorunları kalıcı olarak çözmek gerekiyor. Bu bağlamda risk puanımızı azaltarak yatırımlarımızı artırmamız gerektiği, Bunun için de hukuk devleti ve demokratikleşme yolunda kararlı ve zaman kaybetmeden adımlarımızı atmamız gerekiyor. Dolayısıyla bu hedeflerimizin gerçekleşmesi yargının şeffaflığı, hesap verilebilirliği, hukukun üstünlüğü ve ileri bir demokrasi ile mümkündür” dedi.

DEMOKRASİ ENDEKSİMİZ GERİLEDİ

2000’li yıllardaki demokratikleşme adımlarının ve sağlıklı finans yönetiminin ülkemize orta demokrasi ve orta gelir tuzaklarını aşma ümidi verdiğini anlatan Özkılıç, şöyle devam etti:
“Ancak 2011 yılından sonra yaşadığımız kısır döngüler sonucunda ülkemiz orta gelir ve orta demokrasi tuzaklarına takılı kaldı. 2012 yılında 5.76 olan demokrasi endeksimiz 2021 yılında 4,35’e geriledi. Orta gelir tuzağını aşmak için demokrasi endeksimizi 8 puan üzerine çıkarmamız gerekiyor. Bugün güçlü bir ekonomiye sahip olmak refahımızı artırmak için yargı sistemimizi nasıl geliştirebileceğimizi dinleyeceğiz. Yargı sisteminin etkin işlemesi ve ekonomik büyümenin sağlanması için yargıda liyakatin şeffaflık ve hesap verilebilirliğin önemini ve nasıl gerçekleşebileceğini tartışacağız.

‘PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNDE ARABULUCULUĞUN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜKTÜR’

Değerli arkadaşlar hukukun üstünlüğü ve demokrasi çerçevesine bağlı olan bir diğer konu ise şu an ülkemizde yürürlükte olan arabuluculuk sistemine de değinmek istiyorum. Hızla akan ticari hayatımız ve her bireyin karşısına çıkabilecek çeşitli uyuşmazlıklar, işçi ve işveren sorunlarına fikri ve sınai hakların korunmasına ve birçok hukuki ihtilaflardan oluşan problemlerin çözümünde arabuluculuğun önemi çok büyüktür. Alternatif çözüm yolu olan Arabuluculuk sistemi tarafların sulhen anlaşmalarına, iş ilişkilerinin koruma ve devam ettirmelerine büyük ölçüde katkı sağlayacağından ülkemizde yürürlükte olan arabuluculuk sisteminin en iyi seviyelerde işlenmesine katkı bulunacak adımların atılması taraftarıyım” diye konuştu.  

“A’DAN Z’YE TÜRK YARGI REFORMU”

Buluşmada, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özatay, “istikrarlı büyüme ve kalkınma için gereken yapısal reformlar”ı anlatırken, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün de Türkiye’nin yargı düzenini değerlendirip, daha iyi bir yargı için derneğin hazırladığı “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” başlıklı çözüm önerilerini sundu.

Editör: TE Bilişim