En fazla ihracat artışının Amerika'ya gerçekleştiğini ifade eden Erdoğan, "Milletin felaketinden siyasi rant devşirme peşinde koşan muhalefetin abuk sabuk tekliflerine rağmen Türk ekonomisine asla kontak kapattırmadık" değerlendirmesinde bulundu.

Hükümet olarak 2022 hedeflerini 250 milyar dolar olarak revize ettiklerini belirten Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“Kontak kapattırmadık”

"Milletin felaketinden siyasi rant devşirme peşinde koşan muhalefetin abuk sabuk tekliflerine rağmen Türk ekonomisine asla kontak kapattırmadık. Ülkemizin salgın yönetimine katkıda bulunan en önemli faktörlerden biri de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir. Türkiye dünyanın birçok ülkesinden farklı olarak devletin tüm kurumları arasındaki koordinasyonu en üst düzeyde tutmuş alınan kararlar hızlı şekilde uygulamaya geçilmiştir. Böylece sağlık hizmetlerinin yanında ekonomide ve kamu güvenliğinde de ciddi hiç bir zaafiyetle karşılaşmadık.

Son 2 yıla ait ekonomik veriler Türkiye'nin başarısını açıkça ispat ediyor.

Türkiye ekonomisi 2021 ekim ayı itibariyle salgın dönemi öncesine göre 2 milyon ilave istihdam oluşturmuştur.

Türk ekonomisi salgın öncesi döneme hızla ulaşmayı başarmıştır. Her salgın beraberinde birçok fırsatı da getirir.

Türkiye ilk defa krizlerin altında ezilen değil, krizleri yöneten, hatta krizleri fırsata çeviren bir ülke konumuna gelmiştir.

3. çeyrek ülkemizin küresel ekonomiden aldığı pay ilk kez yüzde 1'in üzerine çıkmıştır. İhracat ilk defa 200 milyar doları aşarak OVP hedeflerinin ötesine geçmiştir. 2021 yılı toplam ihracatımız yüzde 32,9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu bir rekordur.

Son 12 ayın 11'inde ihracat rekoru kırdık 2021 yılı sonu itibarıyla ihracatçı firmalarımızın sayısı 101 bin 386'ya çıktı. 2021 yılında ihracat ailemize katılan yeni firma sayısı 32 bini aştı . 2021 yılında 81 ilimizin tamamı ihracat yaparken, 78 ilimiz ihracatını artırmayı başardı.

“AB'ye karşı net 7,7 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik”

En fazla ihracat artışı Amerika'ya Türkiye bunu da başardı. En önemli ticari ortak AB'ye ihracat yüzde 33 oranında artarak 93,1 milyar dolara çıktı. Dahası AB'ye karşı net 7,7 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. İhracatımızdaki artışın sadece belli bölgelere yoğunlaşmak yerine tüm dünyaya dengeli bir şekilde yayıldığını memnuniyetle görüyoruz. Örneğin bu dönemde; ihracatımız Güney Amerika'ya yüzde 86,6. Güney Amerika nere Türkiye nere? Avrupa ülkelerine yüzde 39. Kuzey Afrika Bölgesine yüzde 44,8 oranında artış göstermiştir.

İhracatı en fazla artırdığımız ülkelere bakacak olursak ABD'ye yüzde 44,6 artışla 14,7 milyar dolara, BAE'ye yüzde 94,3 artışla 5,5 milyar dolara Birleşik krallığa yüzde 22 artışla 13,7 milyar dolara ulaştık. İhracatın en çok arttığı sektörlere bakacak olursak demir-çelikte yüzde 70,9 oranında artışla 25,9 milyar dolaru, motorlu kara taşıtlarında yüzde 13,3 artışla 25 milyar doları, makinede yüzde 23,7 artışla 20,8 milyar doları, hazır giyimde yüzde 21,2 dolar artışla 18,3 milyar doları yakaladık. Bu artışlarla Türkiye, dünya ticaretinde söz sahibi bir ülke haline gelmiştir.

“Türk Lirası çok önemli”

Türk Lirası ile ticaret gerçekleştirdiğimiz ülke sayısını her geçen gün daha da ileri taşıyoruz. Türk Lirası deyip geçmeyin bizim paramız çok önemli. İnşallah paramız belirleyici olacak hiç endişe etmeyin. 2021 yılı itibariyle 225 ülke ve bölgeye ihracat işlemlerimizi TL ile gerçekleştirdik. TL ile yapılan dış ticaret hacmi 183 milyar liraya ulaşmıştır.

2022 hedeflerimizi 250 milyar dolar olarak revize ediyoruz. 2022 yılında ihracatçımızı desteklemek için ayırdığımız bütçemizi artırıyoruz; yeni destek programlarını devreye alıyoruz."

Editör: TE Bilişim