Haber ve Fotoğraflar:Mehmet Masum SÜER
Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır'daki Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, sakat ve hasta kuşlarla doldu. Merkezde şu anda toplam 50’den fazla leylek, şahin, kartal ve baykuş tedavi görüyor. Diyarbakır'da Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görevli Prof. Dr. Alaettin Kaya, bu yıla kadar genellikle silahla yaralama veya diğer nedenlerden yaralanan hayvanların merkeze getirildiğini ancak bu yıl getirilen ve çoğu kuş olan hayvanların, küresel ısınmaya bağlı olarak aç kalan, uçamayan, halsiz düşen ve yaralanan kuşlar olduğunu söyledi.
İKİ LEYLEĞİN AYAĞI KESİLDİ
Prof. Dr. Kaya, özellikle leylek ve diğer kuş çeşitlerinin yavrularının, aşırı sıcaklardan çok kötü etkilendiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Hayvanlar, aşırı sıcaklar ve bağlı olarak kuraklık yüzünden beslenme ve barınmada zorluk çekiyorlar. Leylek ve diğer kuş yavruları ve büyükleri, beslenemeyince halsiz düşüyor, yüksek ve uzun süreli uçamıyor. Alçak uçunca ayakları ve bacaklarını elektrik telleri ile diğer tel örgülere çarpıp sakatlanıyor veya yaralanıyorlar. Kuraklığın dışında, hayvanların kullandığı su kaynaklarının tarımda kullanılması da onları olumsuz etkiliyor. Tarımda kullanılan ilaçlar bu sulara karışıp hayvanlara zarar verebiliyor.
Merkezimize getirilmen iki leyleğin ayaklarını, kangrenleştiği için kesmek zorunda kaldık. Bir leyleğimiz ve bir şahin, kanatları kırık halde merkezimize getirildiler. Şu anda, 11’i leylek, biri baykuş olmak üzere 50’den fazla kuş merkezimizde tedavi görüyor. Hayvanların bazıları çok halsiz düştükleri için ölebiliyor.”
VATANDAŞLARA DUYARLILIK ÇAĞRISI
Vatandaşlara duyarlılık çağrısı yapan Prof. Dr. Kaya, şöyle devam etti:
“Bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Hayvanların barındığı ve beslendiği alanlardaki su kaynaklarını kullanmamaları ve hatta olanakları varsa bu kaynakları su taşıyarak beslemelerini bekliyoruz onlardan. Biz insanlar sıcaktan ve susuzluktan nasıl etkileniyorsak hayvanlar ve özellikle kuşlar bizden çok daha fazla olumsuz etkileniyorlar. Belediye ve Devlet Su İşleri gibi kurumların da bu konuda duyarlı olmaları gerekir. Ayrıca karşılaştıkları halsiz düşmüş veya yaralanmış hayvanları, Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin bitişiğindeki merkezimize ulaştırsınlar.
Aşırı sıcaklar ve kuraklık böyle devam ederse ki durum bunu gösteriyor özellikle leylek gibi göçmen kuşların hem yavrularının ve hem de kendileri geri dönemeyebilir veya ölebilir. Çünkü geri dönmek için binlerce kilometrelik yolu kat etmeleri gerekiyor. Bu da bu durumda düşünüldüğü zaman çok zor görünüyor. Dicle Vadisi, göçmen kuşların hem göç yolu üzerinde hem de barınma ve dinlenme alanlarıdır.”
Merkezde görevli Veteriner Hekim Ayşe Ekinci Yılmaz da, merkeze getirilen hayvanların tekrar sağlıklarına kavuşturulup doğal yaşam alanlarına dönebilmeleri için ellerinden gelen her çabayı gösterdiklerini, merkezdeki hayvanların her an kontrolerinde olduğunu, düzenli şekilde bakım, temizlik ve tedavilerini yaptıklarını söyledi.