DİYARBAKIR - Akaryakıta gelen zamlarla birlikte şehirlerarası otobüs bilet fiyatlarının günlük olarak değişmesi, firma sahipleri ile yolcuları karşı karşıya getiriyor.

Otobüs firmaları iflas noktasında olduklarını söylerken, yolcular bilet alma güçlüğü çektiğini dile getirdi.

Otogarda bilet satış danışmanlığı yapan Halis Baydemir, “Görünen köy kılavuz istemez. Mazot uçtu. Esnaf perişan, ne yapacağını bilmiyor" diyerek, yaşadıkları zorlukları anlattı. Artık para kazanma peşinde olmadıklarını ifade eden Baydemir, "Yeter ki zarar etmeyelim diyoruz. Mazot fiyatlarına her gün zam geliyor. Onun için artık ileri tarihlere rezervasyon da yapamıyoruz. Diyelim bugün Diyarbakır’dan İzmir’e 600 liraya bilet kesiyoruz. Yarın mazot 35 mi, 40 mı olacak, bilmiyoruz. Şu an elimiz kolumuz bağlanmış ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bir arabanın Diyarbakır’dan İzmir’e gidiş gelişi maliyeti 24 bin TL civarında. Araba dolu gidip gelse bile yapılan zamlardan bize bir şey kalmıyor. Üç tane şoför, muavin, mazot, giriş-çıkış, servis ücretleri derken el ele baş başa. Bunların hepsi maliyet” dedi.

FİRMALAR ZOR DURUMDA

Otobüs firması işletmeci olan Hıdır Yılmaz, yıllardır terminalde işletmecilik yaptığını ancak ilk defa bu kadar büyük zamlarla karşılaştığını vurguladı. Yılmaz, “Mazot 5-6 lira iken şu an 30 lirayı aştı. Mazot yerinde durmuyor. Yolcuya her gün bir fiyat söylüyoruz. 250 diyoruz 2 gün sonra zam geliyor, ‘fiyat 300’ diyoruz. Burada yolcuyla kavga ediyoruz. Yolcuda haklı, bizde haklıyız. Ama şu an firmalar zor durumda. Buna bir dur demeleri lazım. Kimse buna dur diyemiyor” diye tepki gösterdi.

Yılmaz, yaşanan krizden kaynaklı bayram biletlerini şimdiden satmayacaklarını belirterek, "Mecburen sistemi kapatacağız, satmayacağız. Çünkü ne olacağı belli değil. Bugün mazot 30 lira, 10 gün sonra 35 olsa 650 lirada kurtaramayacak. Yolcular ısrarla bilet istiyor, ancak biz veremiyoruz. Devletin buna bir el atması lazım. Olan vatandaşa oluyor. 4 haneli bir ailenin Diyarbakır’dan İzmir’e gittiğini düşün 650 lira 2 bin 600 lira, dönüşü 5 bini aşıyor. Asgari ücret bile yetmiyor. Yemeğini, masraflarını katsan bir asgari ücretli memleketine gidemeyecek hale geldi. Sadece bu sektör değil, gıda, tarım her şey pahalandı. Ülkemiz nereye gidiyor biz de çözemiyoruz” diye konuştu.

Döviz kurundaki artışın her şeye yansıdığını hatırlatan Uçar, ülkenin etrafında yaşanan savaşlarında fiyat artışlarında etkili olduğunu ifade etti. Öğrencilere memleketlerine gidişlerinde de indirim yapılması gerektiğini dile getiren Uçar, şunları söyledi:

“Ben buraya geleceğim zaman büyük ihtimalle fiyat yine artış yine olacak. Otobüsle yolculuk yapacağım için okula bir hafta geç geleceğim. Hele ki uzak illerden gelen öğrenciler bu durumdan çok etkilendi. Birçok arkadaşım bilet fiyatlarından kaynaklı memleketine gitmektense burada iş bulmayı yeğliyor.” (M.A)

Editör: TE Bilişim