Güneş Ocağa/Özel Haber

DİYARBAKIR’DA Kurban Bayramıyla birlikte koronavirüste yaşanan yükseliş korkuttu. Hastanelerde yapılan testlerin çoğu pozitif çıkarken, yoğun bakım servisleri de tekrardan açıldı.

Türkiye'de Haziran ayından itibaren Covid-19 vaka sayılarının 8 kat artması büyük endişeye yol açtı. Uzmanlar, koronavirüs tedbirlerinin ve maske kullanımının geri gelmesi gerektiğini vurgularken, sonbahara kalmadan büyük bir dalga yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Birçok ülkede ise bu yükselişin, Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 adlı alt varyantlarının yayılması sonucu gerçekleştiği söyleniyor.

Özellikle Diyarbakır’da yükselişe geçen koranavirüs nedeniyle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım servisleri de tekrardan açıldı.

Kentte son iki haftadır yaşanan vaka artışı Kurban Bayramıyla birlikte daha da vahim bir hal aldı. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne bayram süresince bin 500 test yapıldı. Alınan bilgiye göre bu testlerden bin tanesi pozitif çıktığı öğrenildi.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan da 14 Temmuz’da bu yükselişe dikkat çekerek, gerçek vaka sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğunu öne sürmüş, kentte test yapan 2 kişiden birisinin pozitif çıktığını söylemişti.

Yine Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu da sosyal medya hesabı üzerinden, 60 gün içerisinde COVİD-19  hastalığını geçirmiş kişiler hariç, son aşı dozu üzerinden 6 ay geçmiş kişiler için aşı hakkının yeniden tanımlandığını bildirmişti ve Diyarbakırlıların aşı olması için çağırıda bulunmuştu.

Başhekim yardımcısından Diyarbakırlılara uyarı!

Son olarak kentte vaka artışlarının vahim bir hal aldığına dikkat çeken Acil Tıp Uzmanı ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yenal Karakoç ise, “Sevgili Diyarbakırlılar, covid-19 nedeniyle vaka artışlarımız olduğu gibi, hastanelerde yoğun bakım servislerine yatışlar da oluyor. Lütfen yaşlılar ve kronik hastalığı olan yakınlarımızı koruyalım. Siz hastalığı rahat atlatabilirsiniz ama bulaştıracağınız riskli grup atlatmayabilir” uyarısında bulundu.

Aşının önemine de dikkat çeken Başhekim Karakoç son olarak şu uyarıda bulundu:

“Aşılama sizi kesinlikle hastalıktan korur demiyoruz ama ölüm ve yoğun bakım riskinden korur. Bana bir şey olmaz demeyin!”

Editör: TE Bilişim