Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca kişinin beklediği EYT’de sona yaklaştığını belirtti. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yapılacak yasal düzenlemede hizmet dökümünde son 2 bin 520 gün hangi statüden olduğu (Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı) belirleyici olacağı belirtildi. Ayrıca çalışma hayatında 20 yılını dolduran kadınlar ve 25 yılını dolduran erkeler emekli olabileceği öne sürüldü.

Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre yasal düzenlemede 8 Eylül 1999'dan önce başlayanlardan 20 yılını dolduran kadınlar, çalışma hayatında 25 yılını dolduran erkekler yaş koşulu aranmadan emekli olabilecek ve EYT düzenlemesi kapsamında prime dayalı bir sistem getirilecek.

Buna göre şartları tamamlayacak olanlar da kademeli emekli olacak. EYT'yi bekleyenlerin birinci adımda hizmet dökümünü çıkararak kapsamlı bir inceleme yapması gerekiyor.

Hizmet dökümünde son 2 bin 520 gün hangi statüden olduğu (Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı) belirleyici olacak. EYT belirlenirken çeşitli kurumlardan sigortalı çalışanlar da değerlendirmeye alınıyor.

Örneğin düzenleme işe başlangıç tarihi 1999 öncesi banka sandıklarında olanları da kapsayacak. Bağ-Kur kapsamında işyeri açıp, şirket ortağı olup primlerini yatırmadığı için dondurulan günler yeniden kazanılabilecek.

Geçmiş günlerini ihya edecek olanlar ihtiyaçları olan prim gün sayısı kadar asgari ücret üzerinden ödeme yaparak prim ekletebilecek.

Editör: TE Bilişim