DİYARBAKIR - "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" kamuoyunu bilgilendirmek, sigaranın zararlarına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla, 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanılan bir gündür. Bu günde, sigara kullanan kişilerin 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir. Bu güne ilişkin Açıklama yapan Diyarbakır Eczacı Odası “Kendinize bir sağlık hediyesi verin, sigarayı bırakın” dedi.

Dünya Tütünsüz Günü’ne dikkat çeken Diyarbakır Eczacı Odası Yönetimi küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olduğunu belirtti.

Diyarbakır Eczacı Odası Yönetimi, “Sigara dumanında 5300’den fazla kimyasal madde mevcuttur. Bu kimyasal maddelerden bugüne kadar 70’den fazlası, kanser yapıcı etkiye sahip maddeler olarak tanımlanmıştır. Yapılan incelemelere göre, 1,8 milyon kişinin akciğer kanser tanısı aldığı ve her yıl 1.6 milyonun da hastalığa bağlı hayatını kaybettiği belirlenmiştir” dedi.

Kendinize bir sağlık hediyesi verin, sigarayı bırakın

“Çocuklarımızın sigarasız bir hayat sürmesi öncelikle biz ebeveynlerin elinde. Sigara içilen bir evde, çocuğun zihninde geri dönülmez olumsuz izler kalır” diyen Diyarbakır Eczacı Odası Yönetimi’nin açıklamasının devamı şöyle:

“Öncelikle çocuklarımıza olumlu rol model olmalı, sigara ve diğer bağımlılık yapıcı maddelere karşı durma becerisi kazandırmalıyız.

Tütün kullanımı hem kadınlar hem de erkeklerde kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon, damar tıkanıklıkları, kanser türleri, solunum rahatsızlıkları (özellikle KOAH) gibi birçok kronik hastalıklara neden olur. Korona virüse yakalanma riskini arttırır, sizi virüs karşısında savunmasız düşürür.

Bugün 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü̈ vesilesiyle vücudunuza bir hediye verin ve sigarayı bırakın. Neden mi?

Solunum yolu problemlerinizi çözmek;

Kalp krizi riskini azaltmak;

Kansere yakalanma riskini düşürmek;

Daha parlak ve canlı bir cilde kavuşmak;

Tırnak ve parmaklarınızdaki sararmaları engellemek;

Astım, KOAH gibi hastalıklardan korunmak;

Üreme ve cinsel yaşamınızı sağlıklı tutmak;

Daha uzun yaşamak;

Daha eforlu yaşamak;

İnme riskini azaltmak için...

Bizce değer…”

Editör: TE Bilişim