Sosyal medya kullanımı dünyanın her alanında hızla artıyor. Pandemi döneminde özellikle eğitimin de uzaktan verilmesi ile birlikte çocuklar da dahil önemli bir çoğunluk günün önemli bir kısmını internet başında geçiriyor. İşte tam da bu sebepten uzmanlar, sosyal medyayı tehlikeli alanlar listesine aldı. Çünkü bu hesaplara sürekli olarak rahatsız edici mesajlar gelmesi insanları tehdit ediyor.

Covit-19 pandemisi sebebiyle evlerine çekilen kadın ve çocukların online taciz ve cinsel istismara maruz kaldığı belirtiliyor. Pandeminin başladığı günden günümüze bu ürkütücü gerçeği gözler önüne seren çalışmalar yapıldı. Dünyada siber yani online tacize uğrayanların yüzde 76’sı, Türkiye’de de yüzde 58’i kadınlardan oluşuyor.

 Kadınlar taciz ediliyor

 Kadınlar sosyal medyada erkeklere göre 2 kat daha fazla yabancıların tacizine maruz kalıyor. Kadınların yakınlarının tacizine uğrama oranı ise erkeklerden 8 kat fazla. TÜİK’e göre Türkiye'de çocuklara karşı cinsel saldırı taciz ve tecavüz davalarında 2008'den 2020 yılına kadar yüzde 400 oranında artış yaşandı. Üstelik bu artışın hatırı sayılır oranını çocukların sosyal medya kullanımı oluşturuyor.

 Kadınlar çareyi internetten çıkmakta arıyor

 Bu konuda Plan International'ın yaptığı çalışma dikkat çekiyor. Küresel çapta yapılan araştırmaya göre birçok genç kız ve kadın siber ortamda aşağılama, müstehcen içerik gönderilmesi gibi tacizlere maruz kaldı. Çalışmaya 22 ülkeden gönüllü katıldı. Konuşan kadınlar ve kız çocukları, online olduklarında taciz edildiklerini dile getiriyor. Taciz durumu bildiriliyor ancak şikayetlere rağmen olayların ortak noktası hiçbir işlemin yapılmıyor olması. Kadınlar bu durumda daha çok internetteki alışkanlıklarını değiştiriyor; ya çevrimdışı oluyorlar ya da sosyal medyadan çıkmayı tercih ediyorlar. Genellikle tacizler facebook üzerinde yaşanıyor.  

 Kadın ve çocuklar kendini güvende hissetmiyor

 Saldırılar küfürlü ve argo dil kullanımı, cinsel şiddet tehditleri ve bedensel durumları kapsıyor. Bu şiddete uğrayan kadın ve kız çocukları fiziksel olarak kendini güvensiz hissettiğini söylüyor. BM’nin 2018 yılında kadınlara yönelik şiddet özel raportörü, hükümetleri özellikle kadınların sosyal ağlardaki şiddete karşı korunmalarını sağlayacak yeni yasalar oluşturmaya davet etmişti. Ancak bugüne gelindiğinde hala yeteli düzenleme yapılmadığını görüyoruz. Üstelik pandemi ile birlikte taciz vakalarının arttığına dikkat çekiliyor. Özellikle online ders yapmak zorunda kalan çocuklar tehlikenin odağında. 

 Pandemi boyunca istismar bildirimleri arttı

 BM tarafından 30 ülkede yapılan bir başka araştırmaya göre ise sosyal medya üzerinden tacize uğrayan 5 gençten biri okul derslerine katılmıyor. Okuların açılmasıyla birlikte taciz ile ilgili gerçek sayıların yayınlanması bekleniyor. Çalışma dünyada her 3 çocuktan birinin tacize maruz kaldığını gösteriyor. Pandemi boyunca evden alışverişin artması ile birlikte en çok arananlar listesinde çocuk cinsel istismar malzemeleri yer alıyor. Yine bu dönemde pedofil faaliyetlerinin artış gösterdiği resmi veriler arasında. Özellikle Avrupa ülkelerinde çağrı merkezlerinin daha fazla çocuk istismarı ile ilgili ihbar aldığı belirtiliyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim