DİYARBAKIR - 28 Kasım 2015'te Diyarbakır'da tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptıktan sonra silahlı saldırı sonucu öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi anıldı.

Anma kapsamında Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, Elçi'nin vurulduğu Suriçi'ndeki Dört Ayaklı Minare'nin önüne doğru yürüyüş düzenlendi. Tahir Elçi ailesinin de katıldığı anma programına Diyarbakır Barosuna bağlı avukatlar, Urfa, Van, Bingöl, Muş, Şırnak başta olmak üzere bölge baro başkanları, Türkiye Barolar Birliği Başkan yardımcısı, HDP Diyarbakır Milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

ELÇİ'NİN KONUŞMASI TEKRAR DİNLENDİ

Yürüyüş bitiminde yapılan anmada ilk olarak Tahir Elçi'nin yedi yıl önce burada yaptığı konuşma dinletildi. Elçi’nin “Bölgemizde çatışma ve operasyon istemiyoruz” içerikli açıklaması dinletildikten sonra İlk konuşmayı Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren yaptı.

KARANLIK DÖNEMİN BAŞLANGICI

28 Kasım 2015 tarihinin aynı zamanda Türkiye’de yeni bir karanlık dönemin başlangıç tarihi olduğu ifadelerini kullanan Eren, “Bu tarihi alanda başlayan çatışmalar o günden sonra yıkıcılığı artarak devam etmiş, insan hakları ihlallerinde dramatik bir yükseliş görülmüş, temel hak ve özgürlükler askıya alınmış, on binlerce insan yerlerinden ayrılmak zorunda bırakılmış, ülkenin en önemli ve can yakıcı meselesi olan Kürt meselesinde yeniden güvenlikçi politikalara dönülmüştür” dedi.

Eren, cinayetin üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen faillerin hala tespit edilemediğini ve cezalandırılmadığına dikkat çekti. “Devletin aydınlatmayacağı cinayet yoktur, aydınlatmadığı cinayet vardır” diyen Eren, sözlerini, "davanın, siyasi ağırlığına ve Tahir Elçi’nin isminin hatırasına yaraşır bir şekilde sürdürülmesi, siyasetin de yargı kurumunun da boynunun borcudur." diyerek tamamladı.

TÜRKAN ELÇİ YAZDIĞI ŞİİRİ OKUDU

Ardından konuşan Tahir Elçi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi sözlerine Tahir Elçi için kaleme aldığı şiiri okudu.

"Vicdan diyen dilimiz topa tutuldu

Çocuklar karton koyuldu

Bomba duyduk

Kurşun gördük

Ölüm sessizliğinde gün bitirdik

Yasaklarda ay geçirdik, yıl devirdik

Bugün kısılmak istenen sese ses vermek için

Daha gür haykırmak için

Kara taşa karanfil bırakmaya geldik..." (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim