Koronavirüsün etkileri ve kuraklık derken döviz kurundaki artışla beraber gıdadaki fiyat artışı hızlandı. Ürünlerdeki fiyat artışları nedeniyle yaşanan geçim sıkıntısı da gün geçtikçe büyüdü. Akaryakıt, yağ, ekmek ve hijyenik kullanım ürünleri gibi birçok ürüne peş peşe zam gelirken, Türkiye’nin ihracatını yaptığı beyaz et de bu zam furyasından nasibini aldı.

 Uzun yıllardır kırmızı et fiyatlarındaki artıştan dolayı beyaz ete yönelen halk, yaşanan son ekonomik krizle birlikte artık beyaz eti de alacak durumda değil. Yüzde 30 zamdan sonra yurttaşlar, tavuk etini gramla alır hale geldi.

 GRAMLA SATIYOR

Şarküteri işleten Hamdiye Yağız, döviz kurundaki artışla birlikte her şeyin zamlandığını anımsatarak, mahalledeki yurttaşların artık tavuk eti dahi alamadığını söyledi.

 Yağız, “Eskisi gibi işlerimiz iyi değil. İnsanlar gelip alışveriş yapıyor ancak gramla alıyor. Yani tüm tavuk yerine ancak bir but ya da bir parça kemiksiz göğüs alıyorlar. Eskiden kırmızı et alınmıyordu şimdi tavuk eti de alınamıyor. Gelip bir tavuk alana seviniyoruz. Tüm tavuğun fiyatı 22, göğüs 25, kemiksiz göğüs ise 30 TL oldu. Gelen zamlarla birlikte fiyatlar neredeyse ikiye katlandı. Tavuk eti alamadıkları gibi diğer temel ihtiyaç ürünlerini de alamıyorlar. Bir koli yumurtanın fiyatı 35 TL oldu. Bu insanlar bunları nasıl alsın? Tabi ki bu fiyatlar bu mahallede indirimli. Diğer semtlerde daha pahalı. Ya 1 ya da 2 TL ancak kazanabiliyorum. Mahallenin neredeyse çoğunluğu dar gelirli. Ben satış yapınca üzülüyorum. Çünkü 5 kişilik ailesi olan biri geldiğinde 7 TL’lik tavuk eti istiyor. Onu da yemeğe tat versin diye içine atıyor. Aldıkları eti küçük çocuğun önüne koysalar ona bile yetmez” diyerek, durumu özetledi.

 SATIŞLAR DÜŞTÜ

Bu zam zulmünün artık bitmesini isteyen Yağız, şöyle devam etti:

“Temel gıda ürünlerine niye bu kadar zam yaptıklarını da anlamıyoruz. Her şey pahalandı. Sadece tavuk satsam hiçbir şekilde geçinemem. Yanı sıra bulgur, mantı ve kömür de satarak geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Sattığım ürünler için bir de poşet alıyorum. Ee poşetin kilosu olmuş 52 TL. Neye elinizi uzatırsanız ona zam geliyor. Burada poşetin, elektriğin, kiranın ve verginin parasını çıkaramıyorum. İnsanlar gelip bir şeyler alamayınca ben de satış yapamıyorum. Artık geçinemiyoruz. Bu durumun son bulmasını, insanların doğru düzgün yaşamasını istiyoruz.” (M.A)

Editör: TE Bilişim