Dünyayı bekleyen en büyük sorun iklim krizi. Bazı ülkeler iklim kriziyle mücadelede adım atarken bazıları hâlâ iklim krizini tetikleyen nedenlerin başında gösterilen kömüre dayalı enerjiden vazgeçmiyor. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Paris İklim Anlaşması’nı imzaladıktan beş sene sonra onaylayan Türkiye, hâlâ kömürden bir çıkış haritası belirlemedi, tarih ve plan duyurmadı.

Sağlık ve Çevre Birliği  "Kronik kömür kirliliği" raporunu açıkladı. Türkiye’deki kömürlü termik santrallerin 55 yıllık karnesi çıkarılan raporda, her bir termik santralın çevreyi kirleten emisyonların raporlanmadığına dikkat çekerek “Halen çalışır durumda olan bu kömür santralleri, 4,8 trilyon TL sağlık maliyetinin yanı sıra 117 bin 661 erken doğuma, 1 milyon 247 bin çocukta bronşit vakasına, 62 milyon iş günü kaybına yol açtı” denildi.

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebahat Genç, iklim krizine karşı önlem alınmazsa 2100 yılına kadar birçok şehrin sular altında kalacağını belirterek “İstanbul ve İzmir bu şehirlerin içinde” dedi. Bu yıl ilk defa son 55 yılın toplam sağlık maliyeti ortaya konan raporun sonuçlarına göre, 1965-2020 yılları arasında açılan ve halen 16 ilde faaliyette olan 50 MW’ın üzerindeki büyük kömürlü termik santral, 55 yılda toplamda 4,8 trilyon TL sağlık masrafına ve yaklaşık 200 bin erken ölüme neden oldu.

'İKLİM KRİZİNİ KÖRÜKLEDİ'

Çarpıcı verilerin yer aldığı raporda, “Onlarca yıldır Türkiye’deki kömür santralleri iklim değişikliğini körüklediği ve havayı kirletti. Bu kabul edilemez sağlık yükü, insanların erken ölmesine, astım, kronik bronşit veya kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarının kötüleşmesine neden oldu” ifadelerini kullandı.

 ‘KÖMÜRDEN HIZLI ÇIKIŞ ŞART’

HEAL Genel Müdür Yardımcısı Anne Stauffer ise birçok ülkenin kömürden çıkış haritası belirlediğini ancak Türkiye’nin bu ülkeler arasında yer almadığını belirterek “Onlarca yıldır devam eden kronik kömür sorunu, Türkiye için kirlilikten daha büyük bir sağlık faturası oluşturdu. İnsan sağlığının korunması ve iklim değişikliğinin önüne geçilmesi için hızlı bir kömürden çıkışın şart olduğu konusunda bilimin ortaya koyduğu gereklilik oldukça açıktır. 23 Avrupa ülkesi – birlik üyelerinin çoğunluğu – kömürden çıkış tarihi belirlemiştir. Türkiye de toplum sağlığı için bir an önce bu yarışa katılmalıdır. Eski, kirletici bir enerji üretim biçiminden yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmek sağlık ve ekonomi açısından en anlamlı olanıdır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim