Ercan Akkar / Özel Haber

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır  Van ve çevresinde üretilen otlu peynirin ünü her geçen gün artıyor. 45 Yıldan bu yana otlu peynir ve yöresel ürünler satan Murat Tosun, “Van Otlu Peyniri’nin tadı yaylalarda beslenen hayvanlardan elde edilen süt ve kendi yaylalarında yetişen endemik bitkilerdendir” dedi.

Van’da üretilen ve Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girerek adından sıkça söz ettiren Van Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan otlu peynir, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca 2018 yılında onaylanarak koruma altına alındı.

Van’da dede-baba mesleği olan otlu peynir ve yöresel ürün mesleğini sürdüren Murat Tosun, Van Otlu Peyniri’nin birçok yerde taklit edildiğini, ancak aynı tadın yakalanmasının imkanı olduğunu belirterek, “Van Otlu Peyniri’nin en büyük özelliği kendi yaylalarında yetişen endemik bitkiler ve yine yaylalarında beslenen hayvanlardan elde edilen sütten kaynaklıdır. Peynire bitki türlerine göre karışımı yapılır. Küp peyniri 4 ile 7 ay gibi bir süre içinde toprağın altında gömülü kalır. Salamura, taze ve küp peyniri olarak çeşitlendirilir. Bu ortak standarttı herkes yakalamak zorundadır. Çünkü Türk Patent ve Marka Kurumu bunun tescillemiştir” dedi.

Her yerden sipariş alıyoruz

Van Kahvaltısı’nın Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmesinden sonra hemen hemen Türkiye’nin her yerinden sipariş aldıklarını ifade eden Tosun, şöyle dedi:

“Mesleğe ilk başladığımızda otlu peynir dediğimizde özellikle peynire yabancı olan müşterilerimiz ‘peynirin içinde ot mu olur’ diye tereddütle yaklaşıyordu. Ama şimdi tüm şarküteri ve kahvaltı salonlarının olmazda olmazı olduğu gibi turistik beldeler ve otellerde de reyonların vazgeçilmezi olmuştur. Bizim amacımız bu derece marka olmuş bir ürünü layık olduğu yerden yükseklere çıkarmaktır. Maalesef otlu peynir, yayık tereyağı ve bal adı altında birçok merdiven altı ve çakma ürünler piyasada çokça satılmaktadır. Bizim amacımız bu gibi ürünleri saf dışı bırakıp gerçek Van Yöresel Ürünleri’ni hep zirvelere taşımaktır. Buda bizim olmazsa olmazımızdır.”

Tüm ürünlerimiz organiktir

Teknolojiyle birlikte www.vanyoreselurunleri.com adlı kurumsal internet sitesi oluşturduklarını ve diğer sosyal medya platformlarından da başta otlu peynir olmak üzere yayık tereyağı, sadeyağ, karakovan, süzme ve petek balı, ev eriştesi, kayısı, cacık, kavut, tandır ekmeği, Van Çöreği gibi yüzde 100 doğal ürünler satıyoruz. Türkiye’nin her yerinden sipariş alıyoruz. Hatta birçok ülkeden de talep var. Amacımız bu ağı daha da genişleterek, Van yöresinin organik tatlarını dünyaya tanıtmaktır.”

Otlu peynir

Otlu peynir; tadı, aroması ve üretim kalitesiyle Van’la özdeşleşmiştir. Koyun sütü üretiminin artması ve birçok otun bahar aylarında yetişmesi nedeniyle bahar aylarında üretilir. Otlu peynire 25 değişik ot katılabilmektedir. Bunlardan başlıcaları: Sirmo, mendi, heliz, yabani nane ve kekiktir.

Ot ve cacık; peynirin karakteristik yapısını, tadını ve aromasını oluşturmaktadır. Van’a has otlar, peynirin besin değeri artmakta, hazım derecesi yükselmekte ve insan sağlığına zararlı mikroorganizmaları etkisiz hale getirmektedir.

Bu nefis tat; yüksek meralarda beslenen koyunlardan elde edilen süt, yüzyılların birikimi olan çeşitli işlemlerden geçirilerek, peynirin kıvamı tutturulur. Kıvamı tutturulan peynir, tuzlanarak toprak küplere doldurulur, dolum işleminde peynirin içinde boşluk kalmamasına dikkat edilir. Toprağa gömülen peynirler, 3 ile 7 ay sonra tüketilmeye hazır hale gelir.

Otlu peynire katılan sirmo ve kekik gibi otların antimikrobiyal özelliklere sahip oldukları bilim adamlarınca tespit edilmiştir. Sirmo, kekik ve diğer otlarda karoten ve c vitamini yüksek oranda bulunmaktadır. Otlu Peynir, doyurucu özelliği ve sahip olduğu besinsel içerikle adeta organik bir ilaç hükmündedir. C vitamini yönünden dünyanın en zengin peyniri olma özelliğini taşımaktadır. Van yaylalarında yetişen koyunlardan elde edilen sütün, Van’a has otlarla buluşarak meydana gelen otlu peynir, besin değeri ve sahip olduğu lezzetiyle Van’ın vazgeçilmez tatlarındandır.

Editör: TE Bilişim