Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla Diyarbakır Otogarı'ndaki düzensiz göçmenlere ilişkin hazırladığı raporu, Adli Yardım binasında açıkladı. Açıklamaya Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve Mülteci Hakları Komisyonu üyeleri katıldı. Raporu, Mülteci Hakları Komisyon Başkanı Baver Mızrak okudu.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2020 yılında yakalanan 122 bin düzensiz göçmenden 50 binden fazlasının, 2021 yılının başından bu yana ise 12 bin civarında Afgan göçmenin kayıt altına alındığını kaydeden Mızrak, “Bu rakamların çok daha fazla olduğunu düşünmekteyiz. Afgan düzensiz göçmenlerin transit geçiş güzergahı olarak kullandıkları kentlerden biri de Diyarbakır’dır. Bu nedenle Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi Mülteci Hakları Komisyonu olarak 12 Haziran tarihinde Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne gidilmiş, ilgili kişi ve kurumlarla yapılan görüşmeler neticesinde komisyonumuz tarafından rapor hazırlanmıştır.”

 TEMEL İHTİYAÇLAR GİDERİLMİYOR  

 Mızrak, Diyarbakır Otogarı’ndaki Afgan mültecilere ilişkin gözlem ve tespitlerini şu sözlerle ifade etti: “Buradaki mülteciler, Afganistan’daki savaş ortamından kaçan göçmenler. 2017 yılı itibariyle düzensiz göçmenlerden Afgan göçmenlerin sayısında artış oldu. 2019 yılında ise bu sayı 201 bin 437’ye yükseldi. Düzensiz göçmenlerin kendi ülkelerinden çıkarken İstanbul’a götürülmeleri için 800 dolar karşılığında kaçakçılarla anlaştıkları, İran üzerinden Van’a ve Tatvan istikametinden Diyarbakır Otogarı’na yolun büyük bölümünü yürüyerek geldikleri, Afganistan’dan Diyarbakır’a ulaşmalarının 15 gün ile 1 ay arasında sürdüğü, Türkiye-İran sınırında ateşli silaha maruz kaldıkları, ölüm ve yaralanma vakalarının olduğu, görüşme yapılan göçmenlerden bazılarının akrabalarının farklı tarihlerde sınır hattında öldürüldükleri, beslenme ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla veya hayırsever vatandaşların yardımıyla karşıladıkları, barınma ihtiyaçlarını da Diyarbakır Otogarı içinde veya dışındaki toprak alanları kullanarak sağladıkları, yıkanma ihtiyaçlarını tam olarak gidermediklerini aktardı.”

 OTOGARDA EN AZ 500 MÜLTECİ

2020 yılı itibariyle Kızılay Diyarbakır Şubesi tarafından gıda yardımına başladığı ancak bunun yeterli ve düzenli olmadığını aktaran Mızrak, “Yol boyunca çeşitli hastalıklara yakalandıkları, sağlığa erişim hakkını kullanamadıkları, Covid-19 virüsüne yakalanmaları durumunda da herhangi bir teste tabi olmadıkları, 12 Haziran itibariyle Diyarbakır Otogarı ve çevresinde 500’den fazla düzensiz göçmen olduğu ve bu sayının günlük olarak değiştiği gözlenmiştir. Mültecilerin büyük bölümünün 15-25 yaş arasındaki erkek bireylerden oluştukları, az sayıda kadın ve çocuğun olduğu, düzensiz göçmenlerin işsizlik ve ekonomik nedenlerden dolayı her türlü istismara maruz kalabilecekleri tarafımızca gözlemlenmiştir” ifadelerinde bulundu.

Editör: TE Bilişim