Haber Fuat Bulut

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır – Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokrasi Partisi’nin (HDP) ortak açıklamasını okuyan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AK Parti ve CHP'ye, "Siyasi iktidarı ve muhalefeti barış politikalarını ortak akılla üretmeye çağırıyoruz" dedi.

 HDP, Diyarbakır’da 2 Temmuz’da toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı ardından HDK ile olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Yapılan toplantıda DTK, HDK ve HDP’nin AK Parti ve CHP başta olmak üzere tüm siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve Türkiye kamuoyuna önemli mesajlar ve çağrıların yapılacağı ortak basın açıklaması kararı alındı.

 Açıklama, HDP’nin tüm bileşenleriyle gerçekleştirdiği ve dün ikinci gününde devam eden 1’inci Merkezi Örgütlenme Konferansı’nda verilen arada yapıldı. Konferansın yapıldığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi önünde yapılan açıklamaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu, tüm bileşenlerin temsilcileri, HDP MYK ve PM üyeleri, milletvekilleri, il ve ilçe eşbaşkanları ile HDP’li belediye eşbaşkanları katıldı.

 ‘Çözüm ertelenmeyecek kadar acil’

 HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin yaptığı ortak açıklama metni şöyle: “Yerel seçimler sonrasında başlattığımız çalışmalarda halkımız, tüm bileşenlerimiz, kurumlarımız ve örgütlerimizle, sivil toplum kuruluşlarıyla çok sayıda toplantı ve görüşme yaptık. Bu görüşmelerde Türkiye’de derinleşen ekonomik, siyasal ve sosyal krizlerin çözümünün ertelenemeyecek kadar acil olduğunu bir kez daha tespit etmiş bulunuyoruz.

Türkiye’de kaosa karşı toplumsal barışın inşası için tüm siyasi çevrelerin, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının, sendikaların, vicdan sahibi tüm bireylerin tutum alarak tarihi bir sorumluluk üstlenmeleri gerekmektedir. Bizler bu süreçte toplumsal barışın gerçekleşmesi için; sorunların konuşarak ve demokratik bir müzakere anlayışı ile çözülebileceğini düşünüyoruz. Bunun için üzerimize düşen tüm sorumluluğu almaya da hazırız.

CHP’ye davet

 Demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü konularında siyasi ve tarihsel sorumluluğu gereği olarak her kesimin açık tutum belirlemesi gerekir. Başta CHP olmak üzere parlamentoda yer alan ve parlamento dışında olan tüm siyasi partileri toplumsal barış için sorumluluk almaya çağırıyoruz.

Siyasetin özgürce icra edilmesi ve evrensel hukuk normları ile toplumsal barışın sağlanması için açık çağrı yapıyoruz. Biz, coğrafyamızdaki halkların ve inançların artık barış, demokrasi ve eşitlik temelinde bir arada yaşamasının mümkün olduğuna inanıyoruz. 31 Mart yerel seçim sonuçları da, Türkiye halklarının ayrıştırıcı, ötekileştirici, kutuplaştırıcı ve barış karşıtı siyasetin bitmesi gerektiğine dair inancı teyit etmiştir. Bu anlamıyla siyasi partiler başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerini tartışmaya ve çözümler geliştirmeye davet ediyoruz.

 Bir kez daha barışın kötüsü, savaşın iyisi olmaz diyoruz. Siyasi iktidarı ve muhalefeti barış politikalarını ortak akılla üretmeye çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilişim