DİYARBAKIR - Kandıra F Tipi Cezaevi'nde 5 yılı aşkın bir süredir tutulan Aysel Tuğluk'un sağlık durumunun kötüleşmesi sonucu başlayan hafıza kaybıyla ilgili olarak hukukçu ve sanatçılar bir çağrıda bulunarak “Bu hastalık hem kendisi hem de aldığı ilaçlar nedeniyle fiziksel olarak kat kat yıpratıcı bir etkide. Aysel Tuğluk için derhal müdahale edilmeli ve serbest bırakılmalı” sözleriyle seslendi.

Demokratik Toplum Kongresine (DTK) dönük 2016’da yapılan operasyonun ardından tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Aysel Tuğluk, o günden beridir Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Uzun zamandır ağır sağlık sorunları yaşayan, infazı ertelenmeyen ve Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin “örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla verdiği 10 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından da onaylanan Aysel’in sağlık durumu ise son günlerde kötüleşti.

 UZMAN DOKTORLARDAN İNFAZ ERTELEMESİ TESPİTİ

Avukatı Reyhan Yalçındağ,  Aysel’in annesinin vefatının da etkisiyle hafıza kaybı yaşadığını ve günlük işlerini tek başına yapamaz hale geldiğini söylemişti. Aysel‘i sekiz ay boyunca muayene eden Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ndaki dokuz uzman doktor da, "Hastalığının kronik seyirli olduğu ve ilerleyici vasıf arz ettiği, cezaevi koşullarında sağlanabilecek tıbbi destek ve bakımının yeterliliğinde sorun yaşanabileceği, Ceza İnfaz Kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceğine ve dolayısıyla cezasının infazının ertelenmesi" tespitinde bulunmuştu.

 İNFAZ ERTELEME TALEBİ REDDEDİLDİ

 Temmuz ayında açıklanan bu raporun ardından hem avukatları hem de cezaevi idaresi Aysel’in ATK Başkanlığı’na sevkini talep etti. Fakat ATK Başkanlığı’nın Aysel için yakın zamanda hazırladığı raporda, “Hayatını yalnız idame ettirebileceği, tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrollerinin sağlanarak cezaevi şartlarında infazına devam ettirilebileceği…” ifadelerine yer verildi. Bunun üzerine ise Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, Adli Tıp Kurumu 3’üncü İhtisas Kurulu’nun raporunu esas alarak, 3 Eylül 2021 tarihinde infaz erteleme talebini reddetti.

 Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun her geçen gün ağırlaşmasına ilişkin ajansımıza konuşan hukukçu arkadaşları ve sanatçılar, “Bu hastalık hem kendisi hem de aldığı ilaçlar nedeniyle fiziksel olarak kat kat yıpratıcı bir etkide. Aysel Tuğluk için derhal müdahale edilmeli ve serbest bırakılmalı” çağrısını yaptı.

Aysel Tuğluk’un arkadaşı İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin, yıllarca Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) koridorlarında birlikte mücadele ettiklerinin bilgisini verdi. Aysel’in hastalığının annesinin vefatının ardından ağırlaştığına dikkat çeken Eren, şu aktarımlarda bulundu: “İkimizin ortak bir yanı vardı. Annelerimize çok bağlıydık, maalesef Aysel o çok bağlı olduğu annesini cezaevindeyken kaybetti ve cezaevindeyken kaybettiği annesinin mezarına da ırkçı bir saldırı gerçekleştirildi. Bu Aysel’i çok üzdü ve yaşadığı bu travma Aysel’in hafızasında bir sorun yarattı.”

 ‘DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ'

Aysel’in mutlaka tahliye olması gerektiği çağrısını yapan Eren, “Aysel o kadar farklı bir insan ki öne çıkarmak istemedi hastalığını, uzun bir süre gizledi ama artık gizlenemez bir boyutta. Aysel’in mutlaka tahliye olması gerekiyor. Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmeler de bunu gerektiriyor. Aysel Tuğluk derhal tahliye edilmeli”  vurgusunu yaptı.

 Aysel’in de kurucu üyelerinden biri olan Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı’nın (TOHAV) Genel Başkanı Didar Erdem de, Aysel’i en son Eylül ayının sonunda hastalığı sebebiyle ziyaret ettiklerini aktardı. Didar, “Kurumsal olarak kendisini görmek istedik, vakfın da kurucularından ve çok emek vermiş, katkıda bulunmuş bir üyesi. Maalesef ziyaretinde bir yıl içinde 20 yaş almış kadar yıprandığını görmek çok zor oldu” dedi. Gözlemleri arasında Aysel’in hafıza ile ilgili bir hastalığı olduğunun bilgisini paylaşan Didar, “Bu hastalık hem kendisi hem de aldığı ilaçlar nedeniyle fiziksel olarak kat kat yıpratıcı bir etkide. Bizim kendisini ziyaret etme nedenimiz şuydu, ziyaretler ona moral oluyor ve bu moral nihayetinde iyileşmesi gerçekleşebilir ya da hızlanabilir” şeklinde konuştu. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim