Raporda, yaşamını yitiren 173 kişiden 137’sinin ücretli, 36’sının ise kendi nam ve hesabına çalışan kişiler olduğuna yer verildi. İş cinayetlerinde ölenlerin 9’unun kadın işçi, 164’ünün erkek işçiden oluştuğuna vurgu yapılan raporda, kadın işçi cinayetlerinin tarım, ticaret, eğitim, büro ve sağlık iş kollarında gerçekleştiğine değinildi. Raporda, Haziran’da 7 mülteci işçinin hayatını kaybettiği, bunlardan 5’inin Suriyeli, 2’sinin Afgan olduğu paylaşıldı.

 6 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ

 6 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiğine yer verilen raporda, şu bilgiler paylaşıldı: “14 yaşındaki Mustafa İletmiş ve 12 yaşındaki Mehmet Ali Kırcılı Osmaniye’de çobanlık yaparken serinlemek için girdikleri gölette boğulmaları sonucu, 15 yaşındaki Salih Güneş Eskişehir’de mevsimlik tarım işçisi olarak çalışırken yıldırım düşmesi sonucu, 17 yaşındaki Suriyeli çoban Maher Fovaz El Halaf Şanlıurfa’da elini yıkamak isterken su kanalına düşmesi sonucu, 17 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Gülhan Çizik Denizli’de tarla yolunda motosikletlerine otomobil çarpması sonucu, 17 yaşındaki Berzan Özgün Mardin’de çalıştığı inşaatın 4’üncü katından düşmesi sonucu hayatını kaybetti.”

 11 İNTİHAR

 En fazla ölüm nedeninin “yüksekten düşme” olduğunun belirtildiği raporda, “6 ticaret/büro/eğitim, 4 sağlık, 2 güvenlik, 1 kimya, 1 basın ve 1 belediye emekçisi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 25’i yüksekten düşme nedenli. Haziran ayında en az 11 emekçi ‘borç ve işsizlik’ nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdi” denildi.

 EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL’DA

 En çok işçi ölümünün İstanbul’da gerçekleştiğine dikkat çekilen raporun devamında şunlara yer verildi: “14 ölüm İstanbul’da, 11 ölüm Gaziantep’te, 8 ölüm Antalya’da, 6 ölüm Ankara ve Samsun’da,  5 ölüm Adana, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Manisa’da, 4 ölüm Kahramanmaraş, Konya, Muğla ve Zonguldak’ta, 3’er ölüm Balıkesir, Burdur, Çorum, Denizli, Eskişehir, Hatay, Kars, Kayseri, Sivas, Tekirdağ ve Van’da, 2’şer ölüm Adıyaman, Aydın, Bilecik, Çanakkale, Diyarbakır, Düzce, Erzurum, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Kütahya, Osmaniye, Şanlıurfa, Trabzon ve Yalova’da, 1’er ölüm Afyon, Amasya, Artvin, Batman, Bolu, Çankırı, Edirne, Elazığ, Erzincan, Karaman, Kırklareli, Mardin, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Siirt, Tokat, Uşak, Almanya, Avustralya, Bahreyn, Kazakistan ve Ukrayna’da.”

Editör: TE Bilişim