Havaların ısınmasıyla birlikte Muş ve Tunceli’de hayvanlarıyla yaylalara çıkan besiciler, koyunlarını kırkmaya başladı.

Muş'un yaylalarında otlatılan koyun ve kuzular, hava sıcaklığının artması ile birlikte kırkılmaya başlandı. Yeşile bürünen yaylalarda koyunlarını otlatan köylüler, hayvanlardan daha fazla verim elde edebilmek için yünlerini kırkıyor. Merkeze bağlı Kurtik Dağı ve Üçevler ile Ilıca köyü yaylalarına çıkan vatandaşlar, koyunların yünlerini kırkarak elde edilen yünleri yatak yapılması için satışa çıkartıyor.

Ilıca köyünde hayvancılık yapan besici Mehmet Şerif Çetinbaş, koyun kırkma mevsiminin başladığını ve bu işin çok zor olduğunu söyledi. Arkadaşlarıyla birlikte yardımlaşarak koyunların kırkımını yaptıklarını anlatan Çetinbaş, “Bir koyunu kırkmamız 5-10 dakikamızı alıyor. Günde 50-60 arasında koyun kırkıyoruz. Yünün kilosunu 4 liraya satıyoruz. Herkes bu mesleği yapamaz. Koyunun kırkım için bir düzeni var. Düzen bozulduğu zaman koyunlar telef olabilir. Makası bilinçsiz vurunca yara olabilir ve o bölge kurtlanır. Bende bu mesleği dedemden, babamdan öğrendim. Geleneğimizdir. Bunu yaşatmaya çalışıyoruz. 30 yıldan bu yana bu işi yapıyorum” dedi.

3 bin 500 rakımda koyun kırkma mesaisi

Tunceli’nin Pülümür ilçesine bağlı 3 bin 500 rakımlı Elmalı yaylasında da, sürü sahipleri küçükbaş hayvanların kırkımına başladı.

Her yılın mayıs ile haziran ayları arasında küçükbaş hayvanların daha sağlıklı gelişebilmeleri için kırkma dönemi başlıyor. Bu çerçevede Tunceli’nin Pülümür ilçesine bağlı 3 bin 500 rakımlı Elmalı yaylasında besicilik yapan Seçkin Ekici, yaz mevsiminin kendini hissettirip sıcakların artmaya başlamasıyla koyunların rahatlaması, et ve süt veriminin çoğalması için yapılan kırkma işlemine başladı. 600'e yakın küçükbaş hayvana sahip olan Ekici, yayladaki arkadaşlarının da desteğiyle, hem eski yöntem olan ve ‘kırklık' adı verilen makasla hem de makine ile koyun kırkma işlemlerini yapıyor.

Çemişgezek ilçesinden Pülümür yaylalarına geldiklerini belirten çiftçi Seçkin Ekici, "Çok zor bir mesleği yapıyoruz. Küçükbaş hayvancılıkla uğraştığımız için takip etmemiz gereken konular da çok fazla oluyor. Koyunlarımızın hem ferahlaması hem de daha çok gelişmesi için yılın belli dönemlerinde koyunlarımızı kırkıyoruz. Yayla koşulları her ne kadar zor olsa da biz bu zorluğa alıştık. Arkadaşlarımızla birlikte burada koyun kırkma çalışmalarımız neşeli ve muhabbetli bir şekilde geçiyor" dedi. (İHA)

Editör: TE Bilişim