Fuat BULUT/ ÖZEL HABER

Güneydoğu Ekspres- Diyarbakır Gönül Köprüsü Platformu’nun organize ettiği iftar programına katılan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarına Diyarbakır’daki siyasi parti temsilcileri ve milletvekillerinden farklı tepkiler geldi.

Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu Diyarbakır Gönül Köprüsü Platformu tarafından organize edilen iftar programında kanaat önderleri ve STK temsilcileri ile bir araya geldi.

Davutoğlu iftar programında yaptığı açıklamada, “Diyarbakır bizim her zaman gönlümüzdedir. Diyarbakır biziz biz Diyarbekiriz. Ülkede terini terine karıştırmayandan devlet adamı olmaz. Yüreğini yüreğine karıştırmayandan devlet adamı olmaz. İki elim kanda olsa nasıl Mekke, Medine ve Kuddüs'ten gelen bir davete kayıtsız kalamayacaksam, Diyarbakır'dan da gelecek bir davete kayıtsız kalmam. Diyarbakır ve Şırnak güvenli değilse Ankara ve Bursa da güvenli değil. Son dönemlerde yaptığımız şehirleşme ile artık Türkler ile Kürtler her yerde birlikte yaşıyor.

Mekke, Medine Kudüs'ten gelen davete nasıl hayır demeyeceksem buradan gelen davete de asla hayır demem. İki elim kanda olsa da Diyarbekir'den gelen bir davete asla hayır demem. Türkiye'de evet Kürt vatandaşlarımızın meselesi var. Ama Türk vatandaşlarının da Kürt vatandaşlarının da meseleleri ortaktır” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak Davutoğlu’nun Diyarbakır’a gelişini ve yaptığı açıklamalarına ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

HDP: Önce Sur'un hesabını vermeli

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Sur’daki yıkımın yaşandığı dönemde Başbakanlık görevini Ahmet Davutoğlu’nun yaptığını hatırlatarak, “Diyarbakır ziyaretinde Sur’un yıkım kararını bizzat ben verdim, arkasındayım, sahibiyim diyen kendisiydi. 3 yıldır Sur’da sokağa çıkma yasağı var. Evler yerle bir edildi, tarla durumuna getirildi. Mağdurların doğup büyüdüğü arsasına bakması bile yasak iken buralara 100 metre mesafede mesajlar veriyor. Bu yıkımın baş mimarı bu şahıstır. Ben Sur’u Toledo yapacağım ve bizzat burada ev alacağım demişti. Senin Toledo yapacağım dediğin yerler virane durumda. Önce özür dileyip bunu neden yıktıklarını izah etmelidir. Davutluoğlu önce Sur’un hesabını vermeli” dedi.

CHP: Sözlerinin bir karşılığı yok

CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ise, Davutoğlu'nun hangi sıfatla açıklama yaptığını kamuoyuna paylaşması gerektiğini ifade ederek, "Davutoğlu, bu açıklamaları hala bir AK Parti üyesi olarak mı yaptı, yoksa AK Parti'den dışlanmış biri olarak mı? Çünkü Ahmet Davutoğlu tabiri caizse devrik Başbakan durumuna düşmüştü. AK Parti kurultayı yapılırken, kendi  irademle bu kurultay kararını almadım demişti. Hala AK Parti içerisinde yer alarak özgürlüklerden ve insan haklarından bahsediyorsa daha vahim. Eğer değilse neden AK Parti ile bir bağım kalmadı neden demiyor" diye konuştu.

Sayın, Davutoğlu ziyaretinin ve yaptığı açıklamaların bir karşılığının olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Onun için çok kayda değer bir tarafı yoktur. İftar programına davet edilmiş, buna icabet etmiş, bir iki kelam da edip gitmiş. Yaptığı açıklamaların Diyarbakır'da zerre kadar bir karşılığı yoktur."

AK Parti: Başka yerlere çekmek doğru olmaz

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak da, Davutoğlu ziyaretini şöyle değerlendirdi: "Ahmet Bey'in Diyarbakır'a gelişi ile ilgili bana bir bilgi verilmedi. Buraya bir davet üzerine geldiğini söylüyor. Bunu bir takım yerlere çekmek doğru olmaz."

Budak, "Siz davet edilseydiniz iftar programına icabet eder miydiniz" şeklindeki sorumuza, "Davet edilmedim. Bilmiyorum, müsait olsaydım gidebilirdim" yanıtını verdi.

Editör: TE Bilişim