Amed Sağlık Platformu halkın ve sağlık emekçilerinin yararına birinci basamak sağlık hizmeti talebiyle ve uygulanan haksız ceza yönetmenliğine karşı İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “Sağlık emekçilerinin ve halkın yararına birinci basamak sağlık sistemi kurulsun” yazılı pankartın ardından konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, birinci basamak sağlık hizmetlerinin kötüye gittiğini söyledi.

 ÇALIŞMA KOŞULLARI KÖTÜLEŞİYOR

 Birinci basamak hizmetlerindeki dönüşümle birlikte halk sağlığına yönelik uygulamalarda da büyük sorunlar yaşandığını belirten Orak, koronavirüs salgınının birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemini ortaya çıkardığını söyledi. “Aile planlaması hizmetleri talep odaklı yürütülmekte, birinci basamak sağlık hizmetleri kötüye gitmekte, sağlık emekçileri daha fazla sömürülmektedir” diyen Orak, sağlık emekçilerinin çalışma koşulları kötüleştiğini,  buna bağlı olarak da emekçiler açısından kendini değersiz hissetme duygusunun arttığını söyledi.

 TALEPLER

 Orak, Amed Sağlık Platformu olarak taleplerini ise şöyle sıraladı:

 * Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerin toplum yönelimli ve bölge tabanlı sunulmalıdır.

* Sağlık emekçilerinin karar mekanizmalarına katılımı sağlanmalıdır.

 * Birinci basamak gerektirdiği tüm hizmetleri sunabilecek genişlikte bir ekipten oluşmalı; tüm sağlık emekçileri kadrolu (4a) istihdam edilmeli ve ücretlendirmesi de emekliliğe yansıyacak temel ücretle olmalıdır. Çalışma koşulları ve ücretler toplu sözleşme ile belirlenmelidir.”

 Açıklama atılan sloganlarla son buldu.

Editör: TE Bilişim