DİYARBAKIR - Bir dizi ziyaret ve açılış için Diyarbakır'a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nda (YİKOB) imza törenine katıldı. Bakan Varank, Girişimci Destek Merkezi’nin temelini attıktan sonra  Sanayi Mektebi’nin açılışını yaptı ve daha sonra beraberindekilerle Lice’ye giderek mermer fabrikasının da açılışını gerçekleştirdi.

Törenlerde önemli mesajlar veren Bakan Varank, şehrin ve bölgenin kalkınması için 7 farklı projeye imza attıklarını söyledi.

Yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 20 milyon liralık kaynağı Diyarbakır’a kazandıracaklarını belirten Bakan Varank, "Şehrimizin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 7 farklı projeye imza attık. Böylece yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 20 milyon liralık kaynağı Diyarbakır’a kazandıracağız. Bu imzalar sayesinde mesleki eğitim, tarımsal kalkınma, turizm ve kadın istihdamı gibi farklı alanlarda vatandaşımıza doğrudan dokunan projeler hayata geçecek” ifadesinde bulundu.

Diyarbakır’ı çok yakından takip ettiklerini aktaran Bakan Varank, “Burası mevcut kapasitenin çok daha ötesinde işler yapabilecek bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli açığa çıkarmak için çalışmalarımıza hız kazandırdık. Son 8 senede özel sektörün 7 milyar liraya yaklaşan yatırımını, teşvik belgelerimizle destekledik. Bu sayede 56 bin vatandaşımıza yeni iş kapıları açıldı. 5 bin KOBİ, KOSGEB desteklerinden faydalandı. Yine 15 bin vatandaşımız KOSGEB’in verdiği girişimcilik eğitimlerine katıldı. Karacadağ Kalkınma Ajansımız, sadece son 2 senede 142 projeyi destekledi. Emek yoğun sektörlerin geliştirilmesi ve istihdamın artırılması amacıyla Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB’yi kurduk, sadece bu sene 11 milyon liranın üzerinde ödenek tahsis ettik. 2020 sonunda tüm altyapı çalışmaları inşallah tamamlanacak. Halihazırda 4 firmamız fabrika inşaatlarını tamamladı, makinelerini kurdu, çok kısa bir süre içinde üretime geçecek. Burada 65 firmaya yer tahsisi yapılmasını bekliyoruz. Bu sayede yaklaşık 1,5 milyar lira tutarında sabit yatırım ve 10 bin vatandaşımızın istihdamı mümkün olacak" şeklinde konuştu.

Bakan Varank,  “Diyarbakır İl Müftülüğümüzle birlikte, 4 ilçede yer alan 11 kütüphane bünyesinde, Kitap Kafe, Gençlik Merkezi, Kur’an kursu, spor salonu ve oyun alanları gibi aktivite üniteleri oluşturacağız. Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde başta çocuk ve gençler olmak üzere 30 binin üzerinde vatandaşımız bu imkanlardan ücretsiz faydalanabilecek. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla yaklaşık 15 milyon lira bütçesi olan 4 projemiz hayata geçecek" dedi.

Bunlardan ilkinin çağrı merkezi projesi olduğunu ifade eden Bakan Varank, sözlerine şöyle devam etti:

“Ticaret ve Sanayi Odamızla, Bağlar ilçesinde atıl durumdaki 3 bin 200 metrekarelik bir binayı tadil edecek ve altyapısını çağrı merkezi yatırımına uygun hale getireceğiz. Sonraki adımda en fazla istihdam garantisi sunan özel sektör yatırımına bu binayı kiralayacağız” müjdesini verdi.

Girişimci Destek Merkezi’nin temeli atıldı

Daha sonra Girişimci Destek Merkezi’nin temelini atan  Bakan Varank, “Biliyorsunuz girişimcilik dünyada en fazla ilgili gören alanlardan bir tanesi haline gelmiş durumda, özellikle teknoloji tabanlı işlerde tüm dünyada fonlar başarılı girişimleri arayıp bulup onlara yatırım yapmak için gayret gösteriyorlar. Biz burada yapacağımız bu güzel eser ile inşallah bölgemizdeki ve şehrimizdeki girişimcilere ihtiyaç duydukları danışmanlığı vereceğiz. Onların kapasitelerini artırmak için kendilerine destek olacağız. Bu proje yaklaşık 9 milyon liralık bir proje, bunun 7,5 milyon lirasını Bakanlığımızın ilişkili kurumları ve kalkınma ajansları çerçevesinde Cazibe Merkezleri Destekleme Programından biz karşılayacağız. İnşallah buradan yetişecek girişimler çok büyük firmalar haline gelecek, buranın ekonomisine büyük katkılar sağlayacak. Ben milletimizin girişimciliğe olan ilgisini gittiğim her yerde görebiliyorum. Diyarbakır insanı da bu manada çok başarılı inşallah buradan da yetişecek ve çıkacak girişimler önemli işlere imza atacaktır" şeklinde konuştu.

Sanayi Mektebi’nin açılışı

Sanayi Mektebi’nin açılışına da katılan Bakan varan burada da önemli açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır Tekstilkent'in marka değerinde ürünler çıkması için tasarımcılar yetiştireceğine vurgu yapan Bakan Varank, "Firmaları imalat sektöründe inovasyona teşvik edecek eğitimler vereceğiz, buralarda çalışanlar kendi modellerini kendi tasarımlarını geliştirmeyi öğrenecekler. Diyarbakır turizm açısından özel bir şehir, ancak turizm-bilişim ve turizm-imalat sektörü bağlantıları çok zayıf. Sanayi mektebinde verilecek yazılım eğitimleriyle, bu bağlantılar kuvvetlendirilecek. Diyarbakır İstanbul’dan sonra, ülkemizde en fazla 18 yaş altı nüfusun olduğu illerden birisi. Yani elimizde işlemeye hazır bir hazinemiz var. Biz bu evlatlarımızın teknolojiyle daha fazla içli dışlı olmalarını, teknolojiye yönelmelerini istiyoruz. Bu çocuklar teknoloji üretme kabiliyetini edinsin, teknolojiyi sevsin istiyoruz. İşte Sanayi Mektebinde sunulacak teknoloji eğitimleri, çocuklarımızın ilgisini, merakını fazlasıyla cezbedecek. Biliyorsunuz dış ticarette, elektronik ihracat giderek daha fazla pay almaya başladı. Bu merkezde verilen e-ihracat eğitimleri, daha fazla sanayicimizin, üreticimizin yurtdışına açılmasına katkı sağlayacak. Sanayi Mektebinde ayrıca 28 ülke büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş bir Vize Merkezi de bulunuyor. Vize Merkezi sayesinde, vatandaşlarımız en yakın il olan Gaziantep’e gitmeye gerek olmaksızın Diyarbakır’da vize işlemlerini çözebilecekler. Sanayi Mektebi’nin sunacakları elbette bu bahsettiklerimle sınırlı değil. Geçmişi yüz yıllara dayanan bu bina, sahip olduğu yeni misyonuyla, önümüzdeki çağın kabiliyetlerini bugünden yetiştirmeye başlayacak. Diyarbakır’a, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ve ülkemize eşsiz katkılar sunacak" şeklinde konuştu.

Bakan Varank, programın sonunda Lice’ye giderek Mermer Fabrika’sının açılışını da yaptı ve burada da önemli açıklamalarda bulunduktan sonra kentten ayrıldı.

Editör: TE Bilişim