DİYARBAKIR - Yargıtay Başsavcılığı’nın talebi üzerine AYM’nin HDP’ye yapılan hazine yardımına bloke konulmasına tepki gösteren 15 baro, kararın seçimlere müdahale anlamı taşıdığına dikkat çekti.

 Yargıtay Başsavcılığının talebi üzerine Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yapılan hazine yardımına bloke konulmasına 15 kentin barosu yazılı açıklama ile tepki gösterdi.

HDP’nin kapatma davası devam ederken verilen bu kararın mahkemeyi etkileme faaliyeti olduğunu dikkat çekilen açıklamada, “Hazine yardımı kesilmesi talepleri politik aktörler tarafından sıklıkla dile getirilmiştir. Bu karar birçok yönüyle Anayasa ve yasalara aykırılık teşkil etmektedir. Öncelikle Anayasanın 69. Maddesi bir siyasi parti aleyhine kapatma davası açılmışsa, Anayasa Mahkemesi’nin nihai olarak partinin kapatılmasına karar verebileceği gibi alternatif olarak hazine yardımının kısmen veya tamamen kesilmesine karar verebileceğini hüküm altına almıştır. Anayasanın 69. Maddesine göre AYM’nin nihai nitelikte bir kararı tedbir adı altında vermesi, ihsas-ı rey niteliğinde olup açıkça Anayasanın amir hükmüne aykırıdır. Bununla beraber Anayasanın 149. Maddesindeki düzenlemeye göre; siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çoğunluğu şartı karsında, tedbire ilişkin mahkeme kararının salt çoğunlukla alınmış olması kararın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” denildi.

 ‘KARAR SEÇİMLERE MÜDAHALE ANLAMI TAŞIYOR’

 Anayasanın emredici hükümleri incelendiğinde mahkemenin vermiş olduğu kararın nitelikli çoğunluk içermediğine dikkat çekilen açıklamada, “Kararın anayasal ve yasal açıdan sakat olduğu tartışmasızdır. Ülkemizin seçim atmosferine girdiği bir dönemde AYM’nin vermiş olduğu bu kararın aynı zamanda yüksek mahkemenin seçimlere ve demokratik siyasete müdahalesi olarak değerlendirme resmi ve potansiyeli taşıdığı görülmektedir. Aşağıda imzası olan barolar olarak; Türkiye’nin geleceği ve demokrasisi açısından büyük risk barındıran anayasal ve yasal hükümlere açıkça aykırı olan bu karardan dönülmesi çağrısında bulunuyoruz”

 Açıklamaya imza atan barolar şunlar; Gaziantep, Ağrı, Batman, Bitlis, Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Bingöl, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak, Van.

'3'TE 2 OY ÇOKLUĞU ŞARTTIR'

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Avukat Özüm Vurgun ise, HDP'nin hesaplarına bloke konulması kararının alınma şeklinin Anayasa'nın 149. Maddesi'ne aykırı olduğunu belirtti.

'SİYASETİN ENGELLENMESİDİR'

Alınan kararlar Anayasa Mahkemesinin siyasi saiklerle hareket ettiğini açıkça gösterdiğini öne süren Vurgun, "Anayasa Mahkemesi yasaların Anayasaya uygun olduğunu denetlemekle görevli en üst yargı merciidir. Bu nedenle, anayasa ile ilk ve en önce bağlı olması gereken kurum Anayasa Mahkemesi’dir. Geçmiş dönemlerde de demokratik ve muhalif diğer Kürt partilerine yönelik, anayasa ve yasalara aykırı kararlar verilmiştir. Bu karar her yönüyle haksız ve hukuka aykırı olmasının yanında, siyasi baskının boyutunu, Anayasa'ya aykırı karar verecek şekilde bir baskı aracı olduğunun ve siyasetin hukuk eliyle engellendiği geçmişin tekrarıdır."

Editör: TE Bilişim