ÖZEL HABER - Zafer TÜZÜN

Hidrosefali, anne karnında oluşan bir hastalık ve bu her yaşta görülebilir. Halk arasında “Kafa Büyümesi Hastalığı” olarak biliniyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kenan Koç, “Hastalığın ismi “su” ve “kafa” anlamına gelen latince sözcüklerden oluşur. Hidrosefali beyin içindeki su odacıklarında (ventriküller) veya beyin çevresinde olması gerekenden fazla su birikmesidir” dedi.

 Hidrosefali Veya ‘Kafa Büyümesi Hastalığı’ Nedir3
Koç, konu hakkında şunları söyledi: “Hidrosefali beyin içinde sıvı dolu boşluklardaki genişlemeyi tanımlar. Genellikle basınç yüksekliği de beraberindedir. Nadir durumlarda düşük basınçlı hidrosefalide olabilir. Hidrosefali ortaya çıktığında değişik klinik tablolara yol açabilir. Bunlardan başlıcaları görmede azalma, uykuya eğilim, yürüme bozukluğudur. Eğer çocuksa kafa çevresinde büyüme gibi bulgularla hastalar hekime başvururlar. Tedavi seçeneklerini düşündüğümüz zaman ise tedavi de esas yöntem var olan sıvının oradan uzaklaştırılması, basıncın düşürülmesidir. Bunun için 2 tane yöntemimiz var. Birisi şant yöntemleri.

Bu vücudun başka bir boşluğuna, bazen karın içine, bazen göğüs boşluğuna, bazen mesaneye türkülün içine küçük ve silikon kateteri yerleştirerek basıncı düşürme yöntemidir. İkinci yöntem ise endoskopik olarak özellikle Obsesif hidrosefali var ise yani bir yerde tıkanıklık var ise yeni yollar açarak sıvı genişlemesini durdurmak basıncı düşürme yöntemidir.

Hidrosefali Veya ‘Kafa Büyümesi Hastalığı’ Nedir2

Şans ameliyatında biz sıvıyı vücudun başka bir yerine aktarırken, endoskopik yöntemde ise var olan yerde basıncı düşürüyoruz. Bunun için beynin içinde yeni alanlar açıyoruz. Yani baypas yapıyoruz. Farklı bir yer açaraktan dolaşımı yeniden düzenliyoruz. Dolayısıyla içerde herhangi yabancı bir cisim bırakmıyoruz.

Operasyonun komplikasyon oranı çok daha düşük, şant ameliyatlarına göre. Tabi burada önemli olan ona uygun hastaları belirlemek, bunun için de hekimle ayrıntılı bir görüşme yapıp tetkiklerin üzerinden gitmek gerekmektedir.”

Editör: Zafer TÜZÜN