Özel Haber/ Nermin ZENGİN

Sağlık Bakanlığı'nın il bazında açıkladığı rakamlar incelendiğinde Diyarbakır'daki koronavirüs vaka sayılarının ülke ortalamasının çok altında ve durumu en iyi 10 il içerisinde olduğu görüldü. Bu olumlu gelişmeyi gazetemize değerlendiren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Merkezi ve İç Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Eşref Araç,  bu iyi gidiş nedeniyle vatandaşların rehavete kapılmamaları, önlemlerle ilgili dikkatli olmaya devam etmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Araç, maske, mesafe ve temizlik kurallarına bağlı kalarak yaşamayı sürdürmek, özellikle diyabetli hastaların dikkatli olmaları yönünde önemli açıklamalarda bulundu.

'Tedbirleri bırakmadan yaşamamıza devam etmeliyiz'

Tüm dünyada 100 milyondan fazla vaka ve 2 milyondan fazla ölüm görülen koronavirüs hastalığı özellikle Avrupa'da olmak üzere tüm dünyada halen yaygın bir şekilde görülmeye devam ettiğini belirten Doç. Dr. Eşref Araç, "Türkiye’de alınan sıkı önlemler ve kısıtlamalar sayesinde ülkemizde vakalar ve yoğun bakım ihtiyacı olan hasta sayıları belirgin olarak azalmıştır. Yanı başımızda Avrupa kıtası hastalıktan kırılırken ülkemizdeki durum gayet iyi seyretmektedir. Ancak bu iyiye gidiş kesinlikle bizi rehavete sürüklememeli ve tedbirlerimizi asla göz ardı etmemeliyiz. Aşılamalar ile birlikte ve okulların açılması nedeniyle oluşabilecek rahatlama duygusu içine asla girilmemelidir. Bilindiği üzere mutantKoronavirüsler nedeniyle bulaş riski eskiye oranla daha da artmıştır. Muhtemelen uzun bir süre daha maske, mesafe ve temizlik kurallarına bağlı kalarak yaşamayı sürdüreceğiz. Tedirgin olmadan ama tedbirleri bırakmadan yaşamımıza devam etmeliyiz" dedi.

Durumu en iyi 10 il içerisindeyiz

Sağlık Bakanlığı’nın il bazında açıkladığı rakamlar incelendiğinde Diyarbakır'daki koronavirüs vaka sayılarının ülke ortalamasının çok altında ve durumu en iyi 10 il içerisinde olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Eşref Araç, "Yaz aylarında yaşadığımız yüksek vaka sayılarının çok altındayız şu an. Bunu yeniden vurgulamak istiyorum ki bu başarılı durumu sürdürebilmenin tek yolu gerekli önlemleri almaya ve kurallara uymaya devam etmekten geçiyor" diye konuştu.

Kritik hasta sayılarında belirgin düşüş var

İl genelinde olduğu gibi hastanelerinde  de hasta sayısında çok belirgin bir azalma olduğunu dile getiren Doç. Dr. Araç, "Hem yatan hastalarımızda hem de yatan hastalar arasında yoğun bakıma ihtiyaç duyulan kritik hasta sayılarında belirgin bir düşüş görmekteyiz" dedi.

Kronik hastalığı olanlarda koronavirüs daha kötü

Doç. Dr. Araç konuşmasını şöyle sürdürdü:“Diyabet hastaları bu süreçten etkilenen en önemli gruplardan biridir, belki de ilki diyebiliriz. Hepimizin malumu olduğu üzere diyabet başta olmak üzere kronik hastalığı olanlarda koronavirüs daha kötü seyrediyor. Bununla birlikte özellikle diyabete yatkınlığı olan kişilerde başta olmak üzere hem COVİD-19 hastalığının kendisi hem de tedavi sürecinde verdiğimiz steroid yapıdaki ilaçlar diyabet hastalığını tetiklemektedir. Daha önce diyabeti olmayan ya da diyabet hastası olup kan şekerleri iyi seyreden hastalarda kan şekeri düzeyinde belirgin artış gördük. Bununla birlikte diyabet hastalarımız pandemi sürecinde gerek diyetlerindeki bozulma gerekse egzersiz yapmadaki azalmaya bağlı olarak kan şekerlerinde bozulma görüldü. Yine pandemi nedeniyle evde kalan diyabet hastalarımızın bazıları sağlık kuruluşlarına başvurmayı geciktirerek kontrollerini aksattıklarını görmekteyiz. " Hastaların gerekli önlemlerini alarak sağlık kuruluşlarına rahatlıkla başvurabileceklerini belirten Doç. Dr. Eşref Araç, bu konuda hastaları dikkatli olmaya çağırdı.

Mutlaka gerekli önlemler alınmalı

Pandemi öncesindeki süreçte olduğu gibi bu süreçte de tedavilerini aksatmamaları, gündelik egzersizlerini devam etmeleri ve diyetlerine uymaları gerektiğini yeniden hatırlatan Doç. Dr. Eşref Araç, diyabet hastası olsalar dahi kan şekerleri iyi giden ve gereken tedavilerini sürdüren hastaların hasta olma risklerinin daha düşük olduğunu bilmelerini isteyerek, gerekli önlemlerini alarak mutlaka rutin kontrolleri için sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini söyledi.

'Diyabet hastalığının bir risk faktörü olduğunu unutmamak gerekir'

Mutasyona uğramış olan virüsün riskli hastalar açısından mevcut virüsten şu an itibari ile belirgin bir farklılığı olmadığını dile getiren Doç. Dr. Araç, "Bugün olduğu gibi yarında farklı mutasyonlar görülebilir. Hatta sadece koronavirüs değil tüm enfeksiyonlarda diyabet hastalığının bir risk faktörü olduğunu unutmamak gerekir. Enfeksiyon kaynağı ne olursa olsun kronik hastalığımız ne olursa olsun gerekli tedbirler ve tedaviye uyumumuz olduğu müddetçe normal bireylerden farklı bir durumda olmayacaklarını söylemek istiyorum" dedi.

Doç. Dr. Araç, bu bağlamda kan şekerleri iyi seyreden ve gerekli egzersizlerini yapıp diyetine uyan, maske , mesafe , temizlik ilkeleri doğrultusunda hareket eden bir diyabetlinin çekinmesi gerekecek bir durum olmadığını belirtti.

KİMDİR?

Doç. Dr. Eşref Araç. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İç Hastalıkları Öğretim Üyesi. Daha çok Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Obezite (Şişmanlık) alanında çalışmalarını sürdürüyor. Şu an Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Merkezi Sorumlu Hekimi ve İç hastalıkları Kliniği İdari sorumlusu.

Editör: TE Bilişim