Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), yaklaşık 90 kişilik heyetle Diyarbakır’a iş gezisi organizasyonu düzenledi. Bursa iş dünyası temsilcileri, Diyarbakır temasları kapsamında Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı'nın açılış törenine katıldı. Organizasyon kapsamında ayrıca BTSO ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) arasında kardeş oda protokolü imzalandı.

Bursa ekonomisinin nitelikli dönüşümü için birçok örnek projeyi hayata geçiren BTSO, Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Yatırım ve işbirliği fırsatlarını geliştirmek maksadıyla geçen hafta Erzurum’da, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ile kardeşlik protokolü imzalayan BTSO, bu kez Diyarbakır’da, Diyarbakır TSO ile protokol gerçekleştirdi.

İmza töreninde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin gelişimi ve kalkınmasının birlik ve beraberlikle mümkün olduğunu söyledi. İş gezisi programlarının bölgelerdeki fırsatların tespit edilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirten İbrahim Burkay, “Her coğrafyanın sunduğu çok önemli avantajlar var. İş dünyası temsilcilerimiz bu fırsatları çok iyi okumalı” dedi.

Kalkınmanın bir bütün hâlinde gerçekleşmesi durumunda kıymet kazandığını belirten İbrahim Burkay, bu nedenle Diyarbakır’da son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelere Bursa iş dünyası olarak katkı sağlamak istediklerini söyledi. Burkay, “Yatırımcılarımız, özellikle yurt dışı yatırımları planlarının bir kısmını 5 ve 6’ncı bölgede değerlendirebilir. Özellikle bu bölgelerde sunulan yatırım teşvikleri ve istihdam destekleri en önemli destek mekanizmaları. Diyarbakır, genç nüfusun en fazla olduğu iki merkezden biri. BTSO olarak gerçekleştireceğimiz protokol kapsamında, Diyarbakır TSO’ya gerek mesleki eğitim alanında BTSO MESYEB ve BUTGEM ile gerekse de firmalarımıza verimli üretim ve dijital dönüşümde ehliyet kazandıran model fabrika gibi projelerimizle destek vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, önceki yıllarda Bursa’da da görev yapan Vali Münir Karaloğlu’nun iş dünyasına yakınlığı ve şehrin altyapı yatırımları konusundaki çalışmalarıyla Diyarbakır için önemli bir şans olduğuna işaret etti. Bursa ve Diyarbakır’ın İpek Yolu’nun iki önemli durağı olduğuna dikkati çeken İbrahim Burkay, Bursa’da olduğu gibi Diyarbakır’da da tekstil öncülüğünde başlatılan sanayi hamlesinin insan kaynağının dönüşümünü kolaylaştıracağını da sözlerine ekledi.

“Bursa dünyayla yarışıyor”

Diyarbakır TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise, Bursa ekonomisinin güçlü üretim yapısı Türkiye’nin lokomotif şehirleri arasında yer aldığını ve dünyayla yarıştığını söyledi. Diyarbakır ekonomisinin de son dönemde artan yatırımlarla ivme kazandığını belirten Kaya, “Diyarbakır’daki yatırımcılarımız, 6’ncı bölge teşviklerinden faydalanıyor. İstihdam üzerindeki vergi ise sıfıra yakın. Dünyadaki en önemli zenginliklerden biri olan beşeri sermaye konusunda da önemli bir avantaja sahibiz. Bununla birlikte arsa fiyatlarının cazip olması da Diyarbakır’a yeni yatırımcıların ilgisini artırdı” diye konuştu.

Borsalar kardeş oldular

Kentte bulunan Rize Ticaret Borsası (RTB) ile Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) da aralarında iş birliği ve kardeşlik protokolü imzalandı. Diyarbakır Ticaret Borsası RifatHisarcıklıoğlu Konferans Salonunda düzenlenen iş birliği ve kardeşlik protokolü imza törenine Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, RTB Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Akkuş, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, DTB Meclis Başkanı Ahmet Ay ile her iki borsanın yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri katıldı.

Protokol töreninde konuşan DTB Başkanı Engin Yeşil, dünyada paylaşınca büyüyen tek şeyin bilgi olduğunu belirterek, “Bizler de bu anlayışla hareket ederek her platformda olduğu gibi bizim hizmet verdiğimiz platformda da üyelerimize, milletimize daha kaliteli daha verimli hizmet sunabilmek, güç birliği yapmak adına bir araya gelmiş bulunmaktayız. Diyarbakır Ticaret Borsamız ve Rize Ticaret Borsamız arasında karşılıklı iletişimi güçlendirmek, hizmet standardı ve kalitesinin artmasını sağlamak, ortak toplantılar, ortak projeler ve faaliyetler düzenlemek, tarım ve hayvancılık öncelikli olmak üzere, diğer sektörlerin gelişmesini sağlamak, illerimiz özelinde ülke ticaretini ve ihracatını canlandırmak, daha üst seviyelere taşımak ve her iki bölgeyi ticari ve turistik açıdan birer cazibe merkezi haline getirebilecek çalışmalar yürütmek ve bu faaliyetlerde birlikte hareket etmek öncelikli hedeflerimiz arasındadır. İmzalanan işbirliği ve kardeşlik protokolünün her iki borsamıza hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan da, "Bu ve bu gibi protokollerin ticaretimizde, insani ilişkilerde, üretici ve tüketiciler arasında ekonomik gelişimleri pekiştirmesi anlamında çok faydalı olacağına inanıyorum’’ diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından "İş Birliği ve Kardeşlik protokolü’’ Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ve Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan tarafından karşılıklı olarak imza altına alındı.

Editör: TE Bilişim