Haber Bekir Güneş

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Diyarbakır'da bulunan Kent Ormanı'nı yapı rezerv alanı olarak ilan etmesine Diyarbakır'da bulunan Türk Mimar ve Mühendisleri Odası (TMMOB) tepki gösterdi. TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyonu tarafından Kent Ormanı'nda yapılan açıklamada, bakanlığın bu kararından vazgeçilmesi istendi.

TMMOB İl Koordinasyonu adına açıklamayı Doğan Hatun yaptı. Hatun, Kent Ormanı alanının yaklaşık 3 bin dönümün yapı rezerv alanı olarak değiştirildiğini belirterek, "Böylesi bir değişim kararında yerel yönetimler, meslek örgütleri ve kentin de söz hakkı vardır. Ancak son yıllarda uygulanan yereli dikkate almama pratiği bu kararda da kendini göstermiştir. Yani direk Ankara merkezli bir karar alınmış ve uygulanmaya çalışılmaktadır.Kent ormanının 6 ayrı bölgesinde çeşitli nitelikte büyük ağaçlar ekilip dikilerek yeşil alan düzenlenmesi yapılmıştır. Bu kararın uygulanması binlerce ağacın kesimine yol açacaktır” dedi.

Hatun, “Kentin hakim rüzgarı kuzeybatısından geldiğinden kentin gelişim planlarındaki ana arterler, bulvarlarda kuzeybatı aksında dizayn edilmiştir. Böylelikle kuzeybatıdan esen hakim rüzgarlar tepede olan kent ormanı içerisinden ana arterler ve bulvarlar aracılığıyla kentin iç kısımlarına kadar rahatlıkla ulaşabilmektedir. Yani kent ormanı bu yönüyle kentin adeta akciğer, ana arterler ve bulvarlar ise bir nevi damar niteliğindedir" ifadesinde bulundu.

Çevre sorunları artıyor

Çevre sorunlarının her geçen gün artarak devam ettiğine dikkat çeken Hatun, "Doğayı ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Hava kirliliği ise canlıları etkileyecek en önemli tehditlerden biridir. Kent ormanının yapılaşmaya açılması kent sağlığını da ciddi anlamda riske atacaktır. Şöyle ki; kent ormanının yapılaşmaya açılmasıyla oluşacak hava kirliliği felç, kalp hastalıkları, akciğer kanseri, kronik ve akut solunum yolu hastalıkları, astım gibi hastalıkların artmasını sağlayacaktır. Bu değişim kent iklimini de değiştirecektir. İklim değişikliği ve hava kalitesi göz önüne alındığında kentin temiz havaya ve kaliteli yaşama ihtiyaç duyduğu tartışma götürmez bir gerçekliktir” diye konuştu.

Hatun son olarak şunları söyledi: “Kentin hızla sanayileşmesi ve nüfus artışı değerlendirildiğinde ortalama günlük hava temizleme kapasitesi için insan başına 20-25 ağaç ihtiyacı olduğu görülmektedir. Bu ihtiyaç tam karşılanmadan var olan böylesi bir yeşil alanın yapılaşmaya açılması akıl alır bir şey değildir. Anayasanın 56. maddesi  “herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. “ hükmünü içermektedir. Dolayısıyla anayasadan da anlaşılacağı üzere Devletin görevi yıkmak değil yapmak ve korumaktır."

Hatun konuşmasının devamında şunları söyledi:

Çevre ve Şehircilik bakanlığının Kent Ormanı’nı Yapı rezerv alanına dönüştürmesine karşılık TMMOB AMED ve Diyarbakır Barosu hukuki süreci başlatmış ve toplumsal duyarlılık için çalışmalar yapmaktadır. Ancak böylesi önemli bir konuda Kentin diğer Dinamiklerinin sessizliğini bozması da gerekmektedir.

Aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kentin diğer tüm belediyeleri bu kararın iptali için gerekli sonuç alıcı girişimlerde bulunmalıdır.

Tüm bu veriler çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından  “Yapı  Rezerv  Alanı “ olarak ilan edilen Kent Ormanına yönelik bu kararın biran evvel durdurulup proje alanının yeşil alan olarak koruma altına alınması çağrısını tekrarlıyoruz.

Editör: TE Bilişim