Dünyanın birçok yerinde para birimi olarak kullanılma durumu tartışılan kripto varlıklarla ilgili Türkiye’de ilk kez 2021 yılında düzenleme yapılmıştı. 16 Nisan 2021’de yayımlanan Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte kripto paralar gayri maddi varlıklar şeklinde sınıflandırılarak ödemelerde kullanılamayacağı belirlenmişti. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yatırım aracı olarak yoğun ilgi gören kripto paralar, beraberinde getirdiği suçlarla Ceza Hukukunun konularından biri oldu. Kripto paraların yatırım aracı olarak kullanılmasının yanı sıra takip edilemezlik özelliği ve denetimden uzak olması nedeniyle suç işlemek isteyen kişilerin bu alana yöneldiğini kaydeden Avukat Cem Duman, konuyla ilgili özel olarak düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Kripto varlıkların ortak kabul gören hukuki bir kimliği olmadığını ve suç işlemek isteyenlerin bu aracı kullanabildiğinin altını çizen Avukat Cem Duman, “Teknolojinin gelişmesiyle beraber hayatın her alanında büyük oranda değişimler meydana gelmiştir. Bu değişimlerden para sistemleri de nasibini almıştır. Bu değişikliğin gerçekleşmesinde, itibari paranın elektronik ortamda kullanılmasına imkân tanıyan elektronik ödeme sistemleri önemli bir rol oynamıştır. En büyük değişimlerden biri ise şüphesiz kripto varlıkların ortaya çıkması ve yayılmasıyla yaşanmıştır. Her ne kadar olumlu yönlerinden bahsedilse de Ceza Hukuku bağlamında bu teknolojinin kötüye kullanıldığına değinmek gerekir. Bu teknoloji ve anonimlikten sağladığı avantajlar, suç işlemek için yeni fırsatlar doğurmaktadır. Kripto varlıkların ortak kabul gören hukuki bir kimliği yoktur. Dolayısıyla hem ulusal hem de uluslararası alanda yasal boşluklar vardır. Bu sebeple suç işlemek isteyen kişiler bu alanın denetimden uzak olduğundan faydalanarak bu alana yönelmektedir. Suçlular, kripto varlıkların sağladığı anonimlikten faydalanarak hırsızlık, dolandırıcılık, uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti, silah ticareti, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması, vergi kaçakçılığı, terörizmin finansmanı gibi birçok suç tipini işlemektedir. Bu kadar denetimden uzak olması, suç işlemeyi kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle konunun cezai ve hukuki açıdan devamlı denetlenmesi ve bu konuya özel olarak düzenleme yapılması önem taşımaktadır” diye konuştu.

Kripto varlıkların niteliğine ilişkin hukuki değerlendirmenin öncelikle elektronik para üzerinden yapılması gerektiğini belirten Duman, “Ceza hukukuna uyarlama yapılabilmesi için öncelikle kripto varlıkların hukuki niteliğinin belirlenmesi gerekmektedir. Eğer kripto varlıklar elektronik para, emtia veya menkul kıymet gibi kategorilere dahil edilebilirse, bu kategorilere ilişkin düzenlemelerin söz konusu varlıklar hakkında da uygulanması mümkün olabilecektir. Örneğin; kripto varlıkların emtia olduğu kabul edilirse üzerinde aidiyet iddiası kurulabilecek bir varlık söz konusu olacağından hem mülkiyet hakkının sonuçlarından yararlanılabilecek hem de konusu mal olan, mala zarar verme, hırsızlık, yağma gibi suçların işlenmesi imkanlı hale gelecektir. Dolayısıyla hukuki niteliğine ilişkin yorum yapılmadan, kripto varlıklara uygulanacak kuralları koymak mümkün değildir. Kripto varlıkların niteliğine ilişkin hukuki değerlendirmenin, öncelikle elektronik para üzerinden yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.  (İHA)

Editör: TE Bilişim