Fuat Bulut/Özel Haber

Diyarbakır'da canlılar için hayat kaynağı olan Devegeçidi Baraj Gölü, iklim değişikliğinin etkisiyle kuraklığa yenik düştü.

Devegeçidi Çayı üzerinde sulama amacıyla 2010 yılında kurulan ve 3 milyon metreküpü aşkın su toplama hacmine sahip olan baraj gölündeki su seviyesinde, kar yağışındaki düşüş, iklim değişikliği, buharlaşma gibi nedenlerle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da normalin üzerinde bir düşüş yaşandı. Bu nedeniyle baraj gölü çevresi ve Gevran Ovası’nda 200 bin dönümlük tarım arazisi atıl kaldı.

GEÇEN YIL SU AKTARIMI GEÇ YAPILDI

Kentte buğday, mısır ve pamuk üretim merkezlerinden biri olan yöredeki çiftçiler, geçen yıl ki kuraklık nedeniyle Dicle Kralkızı Barajı kapaklarının geç açılması sonucu Devegeçidi’ne su aktarımının yapıldığını ve bu sayede yüzde 40’lık alanın sulanabildiğini söyledi. Baraja daha önce su aktarımı için ana ve yavru kanallar yapıldığını ifade eden çiftçiler, DSİ’nin devreye girmesini istedi.

TARIM BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Tarım Bakanlığı’na çağrı yapan çiftçiler, DSİ’ye erken talimat verilerek, Dicle Kralkızı Barajı’ndan Devegeçi Barajı’na su aktarımının bu yıl zamanında yapılmasını istedi. Çiftçiler, “Aksi halde buğdayda hasat geçen yıldan daha az olacak. Ekonomik kriz ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle buğday, un ve ekmek fiyatları daha da yükselecek” diye konuştular.

Editör: TE Bilişim