Irak Kültür Bakanlığı’nın seçici komitesi tarafından Oscar’a aday gösterilen Kürt filmi “No Paradise if Killed by a Woman” (Eğer Bir Kadın Seni Öldürürse Cennete Gidemezsin) dünya prömiyerini hafta başında 83’üncü Uluslararası Venedik Film Festivali’nde yaptı.
Epik drama türündeki film, IŞİD’in Musul’daki kontrolündeki bölgeye gizlice girerek küçük kız kardeşini kurtarmaya çalışan kadın bir Peşmerge’nin hikayesini merkeze alıyor. Film, IŞİD’e karşı savaş sırasında Kürt kadınların oynadığı role ve yaptıkları fedakarlıklara dikkat çekiyor.
Yönetmen Halkawt Mustafa, Rudaw’dan Payam Sarbast’a yaptığı açıklamada, “Bu yapımın bu yıl dünyanın herhangi bir yerinde gösterime giren en etkileyici 10 filmden biri olacağına inanıyorum” dedi ve dünyanın dört bir yanındaki izleyicilerin filmi beklediğini söyledi.
Oyuncular, yönetmen ve film ekibinden bazı kişiler, Venedik’teki kırmızı halıda geleneksel Kürt kıyafetleriyle yürüdü. Yapımcılar ve davetliler, filmin dünya prömiyerine festivalin ana gösterim salonu olan Sala Grande’de (Büyük Salon) katıldı.
Kürt ulusu için tarihi bir gün
Cannes’ın ardından dünyanın en eski ve en prestijli film festivali olarak kabul edilen Venedik’te filmin gösterilmesi, IŞİD’e karşı savaşta mücadele eden Kürt savaşçıların ve kadınların hikayesini dünyanın en köklü uluslararası sinema platformlarından birine taşıdı. İtalya’daki Kürdistan Bölgesel Yönetimi temsilcisi Rezan Hama Salih, filmin yapımının yıllar sürdüğünü ve “gelecek yıllarda da yankı uyandıracağını” söyledi. “Bu film bizim için çok önemli” diyen Salih, prömiyerin “Kürt ulusu için tarihi bir gün” olduğunu ifade etti.
‘Umarım Oscar’a kalır’
Venedik Film Festivali Direktörü Alberto Barbera da yapımı övgüyle karşıladı. Barbera, “Filmden çok etkilendik. Bu savaş ve Peşmergelerin ve Kürt halkının IŞİD’e karşı mücadelede oynadığı rol hakkında bu kadar güçlü ve görkemli bir film beklemiyorduk” dedi.
Halkawt Mustafa imzalı film, bu yıl 99. Akademi Ödülleri’nde (Oscar) de En İyi Uluslararası Film kategorisinde Irak’ın resmi adayı olarak gösterildi. 99. Akademi Ödülleri’nin Mart 2027’de düzenlenmesi planlanıyor.




