HABER/Güneş OCAĞA-Veli BALTACİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, bir dizi temas ve programa katılmak üzere geldiği Diyarbakır’da, kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle bir araya geldi.
Diyarbakır’daki bir otelde düzenlenen buluşmada ilk olarak konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Serra Bucak, “Bugün bizim için umut verici bir buluşma gerçekleştirdik. Sayın Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş Bey’in üniversite akademik yılı açılışında yapmış olduğu konuşma bizler için çok anlamlı çok kıymetlidir. Demokratikleşme sürecinin bir nihayete ermesini, pozitif bir nihayete ermesini talep, eden yürekten isteyen kişiler olarak elbette bugünü çok anlamlı kıymetli bulmaktayız. 26 yıl sonra Diyarbakır’da bir meclis başkanının bu kadar kapsayıcı, güzel katılımlı be çoğulcu bir buluşma gerçekleştirmesi elbette barışa ve demokrasiye olan inancımızı da arttırıyor” dedi.
“KAYYUMLAR TARİHE KARIŞSIN”
Kayyumlara da değinen Bucak, “2016 yılından 2024 Mart yerel seçimlerine kadar, bu kent bileşenlerinin kayyumlara karşı nasıl bir mücadele verdiğine hepimiz tanığız. Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere, ne yazık ki hala seçilmiş belediye eşbaşkanları ve meclis üyeleri görevde değildir. Yani halkın seçtiği kişiler, halkın yanında, görevlerinin başında değildir. Bu geçiş sürecinde, barış ve demokrasiyi güçlendirecek en önemli adımlardan biri de, kayyum uygulamasının tamamen kaldırılması ve Türkiye yerel yönetim sisteminde bir daha yer bulamayacak şekilde tarihe karışması olacaktır. Seçilmiş yerel yöneticilerin eşbaşkanlar ve meclis üyeleri dahil görevlerine dönmesi, halk iradesine saygının yeniden tesisi anlamına gelecektir” diye belirtti.
GALİP ENSARİOĞLU: ÇOK HAYIRLI BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ
Ardından söz alan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise, şunları dile getirdi:
“Evet, çok önemli ve hayırlı bir süreçten geçiyoruz. Böyle bir süreçte, Meclis Başkanımızın öncülüğünde heyetimizi Diyarbakır’da ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz.
Diyarbakır, binlerce yıllık tarihiyle bu bölgenin hem siyasi hem ekonomik hem de sosyal açıdan önemli bir cazibe merkezidir. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı kültürleri, etnik grupları ve inançları bir arada, hoşgörüyle yaşatmış bir şehir olmuştur. O yüzden burada bulunmanız ve vereceğiniz mesajlar, çok daha anlamlı ve kıymetlidir.
Sabah üniversite açılışında verdiğiniz mesajlar bizler için oldukça umut vericiydi. Bu sürece zaten umutla başladık; ama sizin de ifade ettiğiniz gibi, bu defa başarmak zorundayız. Çünkü başka bir yolumuz yok.
“Yeni Türkiye Yüzyılı” diyoruz. Bu yüzyıla bir isim verdik. Elbette bir geçmişimiz var; Selçuklulardan Osmanlı’ya, oradan Cumhuriyet’e kadar gelen bir tarih… Bu topraklarda Türkler, Kürtler, Araplar ve diğer halklar birlikte yaşadılar, birlikte savaştılar, birlikte öldüler, birlikte Cumhuriyeti kurdular.
‘Bin yıllık kardeşlik’ sloganı sadece bir söylem değil, bir gerçektir. Ancak ne yazık ki geçtiğimiz yüzyılda bu kardeşlik ciddi sarsıntılar yaşadı. Hep birlikte müsaade ettik bu kırılmalara… Ve bugün, 41 yıllık bir çatışmalı süreci sona erdirmek için çok kritik bir noktadayız.
Bugün, bu anlayışı yeniden inşa etmenin zamanıdır. Kardeşliğimizi yeniden tahkim edeceğiz. Geçmişin acılarını içimizde taşıyacağız ama geleceğe birlikte yürüyeceğiz.
Orta Doğu’da haritaların yeniden çizildiği, büyük savaşların yaşandığı, Türkiye’ye de bu çatışmaların sirayet etme ihtimalinin olduğu bir dönemde; bu coğrafyada kurulacak bir kardeşlik ve barış ortamı sadece Türkiye için değil, tüm bölge için umut olacaktır. Suriye’de, Irak’ta, İran’da ve hatta bütün Orta Doğu’da bu modelin barış getireceğine inanıyoruz.“
DİYARBAKIRIN ÖNEMİ
Diyarbakır’ın önemine değinen Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, “Genç ve dinamik nüfusu, verimli tarım arazileri, güçlü sağlık, eğitim, ulaşım ve sanayi altyapısı ile Diyarbakır; geçmişinden bugüne taşıdığı eşsiz kültürel mirasıyla sadece bölgemizin değil, ülkemizin kalkınmasına da çok daha büyük katkılar sunabilecek bir potansiyele sahiptir” diye belirtti.
ÇÖZÜM SÜRECİNİN BOYUTLARI
Çözüm sürecinin sosyal boyutuna da değinen Zorluoğlu, “Valilik görevim süresince hep ifade ettiğim gibi, Diyarbakır’ın kalkınmaya yönelik bu önemli yatırımlara ilave olarak, sosyal içerikli projelere de büyük bir ihtiyacı vardır. Son 40 yılda yaşanan terör olayları, şehrin toplumsal yapısında ciddi kırılganlıklara neden olmuştur. Özellikle çocuklar, gençler ve kadınlar gibi hassas gruplara yönelik, bu sosyal yaraları saracak, kırılganlıkları onaracak uzun vadeli sosyal projelere ihtiyaç duymaktayız. Bu noktada sadece merkezi idarenin değil, bizlerin ve yerel yönetimlerin de bu alanlara öncelik vermesi gerektiğine inanıyoruz. Şüphesiz, bütün bu yatırımların ve projelerin temelinde güvenlik ve huzur yer almaktadır. Tarım, sanayi, turizm, ticaret, sosyal ve kültürel hayat; ancak güvenli şehirlerde gelişebilir” diye kaydetti.
NUMAN KURTULMUŞ: SOKAKLAR SÜRECE SAHİP ÇIKIYOR
Son olarak açıklamalarda bulunan TBMM şu Başkanı Numan Kurtulmuş, şu önemli mesajları verdi:
“Sokaklarda dolaştığımızda, insanlarımızın gözlerinde ciddi bir umut ve sevinç gördük. Milletimizin bu sürece sahip çıktığı açıktır. En kısa zamanda, artık idari ve toplumsal hayatımızda silahların konuşmadığı; esenliğin, kardeşliğin, barışın ve kalkınmanın konuşulduğu bir döneme girmeyi temenni ediyoruz.”
“TEMEL İLKELERE DİKKAT EDÜLMELİ”
Bu sürecin başarılı olması için bazı temel ilkelere azami dikkat gösterilmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Herkes konuşurken ihtiyatlı olmalı; kırıcı, dışlayıcı veya tahrik edici ifadelerden kaçınmalı. Bu ülke 86 milyonun ortak evidir; sözlerimiz tüm toplumu kapsayacak şekilde kullanılmalıdır.
KARDEŞLİK VE HUKUK KORUNMALI
Sürecin “altın anahtarı”, farklı toplulukların onurunu, hukukunu ve haklarını korumaktır. Kürt’ün hakkı korunmalı; Türk’ün aidiyeti, güvenliği ve onuru da aynı şekilde güvence altına alınmalıdır. Ancak bu yolla herkes bu sürece güvenle sahip çıkacaktır.
BARIŞ, KARDEŞLİK VE DEMOKRASİ
Güçlü demokratik mekanizmalar olmadan kalıcı barış ve kardeşlik sağlanamaz. Temsiliyet, özgür tartışma alanları ve hukukun üstünlüğü vazgeçilmezdir.
ACILAR YARIŞTIRILMADIN
Geçmişin acılarını yarıştırmak yerine, birbirimizin acısını anlamaya, empati kurmaya çalışmalıyız. Acılar rakam değildir; her acı insanidir ve saygıyla ele alınmalıdır. Süreç pazarlık veya ideolojik bir pazara dönüştürülmemelidir. Ortak gelecek hedefiyle; pratik, kapsayıcı ve çözüm odaklı adımlar atmalıyız. Kültürel, etnik ve toplumsal farklılıkları tehdit değil zenginlik olarak kabul edip içselleştirmeliyiz.”
KOMİSYONUN ÇALIŞMALARI
Komisyonun çalışmalarına değinen Kurtulmuş, “Komisyon çalışmalarımız geniş tabanlı dinlemelerle sürüyor. Şimdiye kadar çok sayıda STK, kanaat önderi ve farklı görüşten temsilciyi dinledik. Herkes fikrini söyledi; ortak nokta barış isteğiydi. Ancak iş burada bitmiyor. Komisyon çalışması hukuki, siyasi ve sosyolojik yönleriyle eşzamanlı olarak ilerletilmelidir. Bizler, bu çalışmaları Meclis’e sunarken aynı zamanda toplumun tabanında da kabul görmesini sağlayacak çalışmaları yürütmek zorundayız.
“DİYARBAKIRDAN BEKLENTİMİZ VAR”
Diyarbakır’dan beklentim şudur; sadece salonlarda konuşmakla yetinmeyin, her bir STK, her siyasi yapı, kendi çevresinde bu sürecin ülkeye, millete ve bölgeye kazandıracaklarını anlatmalı, sahiplenme kültürünü yaymalıdır. Bu şekilde 86 milyonun benimseyeceği bir ortak başarı mümkün olacaktır.
“BU DEFA BAŞARACAĞIZ”
Son olarak tekrar vurgulamak isterim, bu süreç zor ama başarılamaz değildir. Milletimizin desteği, sağduyusu ve ortak iradesiyle bu kez başaracağız. Hep birlikte ortak bir geleceği inşa edeceğiz” diye kaydetti.