HABER - Güneş OCAĞA / Mehmet Rumet SOYLU
1977-1980 yılları arasında Diyarbakır Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Mehdi Zana için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde anma töreni düzenlendi.
Törende konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, Mehdi Zana’nın Diyarbakır’ın yakın tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek ailesine, yakınlarına ve tüm topluma başsağlığı diledi.
Mehdi Zana’nın yalnızca bir dönemin tanığı olmadığını ifade eden Bucak, onun Diyarbakır’ın ve bölgenin hafızasının önemli bir parçası hâline geldiğini söyledi. Zana’nın 1977 yılında halkın özgür iradesiyle belediye başkanı seçildiğini hatırlatan Bucak, Zana’nın kentinin sesini, kimliğini, taleplerini ve onurunu yerel yönetimin merkezine taşıdığını belirtti.
Zana’nın belediye başkanlığı yaptığı dönemin zorlu koşullarına dikkat çeken Bucak, bağımsız aday olarak girdiği seçimleri kazanarak göreve gelen Zana’nın, 12 Eylül darbesinin ardından görevinden alındığını, tutuklandığını ve yıllarca Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde kaldığını söyledi. Bucak, işkence, baskı ve ağır cezaevi koşullarının Zana’nın yaşamının bir parçası haline geldiğini ifade etti.
Bütün bu baskılara rağmen Zana’nın halkıyla kurduğu bağın ve halkına olan inancının ortadan kaldırılamadığını kaydeden Bucak, “Mehdi Zana’nın yaşamı yalnızca bir kişinin yaşam öyküsü değildir. Aynı zamanda Türkiye’nin demokrasi tarihindeki yaraların, baskıların ve mücadelelerin de bir aynasıdır” dedi.
Bucak, Zana’nın halkın kendi kimliğiyle, iradesiyle ve geleceğiyle var olma mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, bugün yerel demokrasi ve halkın yerel yönetime katılımından söz edilebilmesinin arkasında ağır bedeller ödenerek yürütülen uzun bir mücadele bulunduğunu söyledi.
Mehdi Zana’nın bu mücadelenin hafızasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Bucak, Zana’nın ardından bıraktığı mücadele tarihinin Diyarbakır’ın ve halkın ortak hafızasının bir parçası olduğunu ifade etti.
Anmanın belediye binası önünde yapılmasının anlamlı olduğunu belirten Bucak, “Burası yalnızca bir bina değildir; halkın iradesinin, yerel demokrasinin ve kentin hafızasının simgelediği bir mekândır” ifadelerini kullandı.
Bucak, konuşmasını Mehdi Zana’yı saygı, minnet ve özlemle anarak tamamladı.
KESKÜN BAYINDIR: İSMİNİ KENTİMİZDE YAŞATACAĞIZ”
Törende konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Keskin Bayındır da Mehdi Zana’nın Kürt halkı ve halkların özgürlüğü için verdiği mücadeleye dikkat çekti.
Zana’nın Kürt halkının birliği ve özgürlüğü için çalıştığını belirten Bayındır, onun aynı zamanda mazlum halklar için mücadele eden sosyal ve demokratik bir kişilik olduğunu söyledi.
Mehdi Zana’nın Diyarbakır’ın karakterine kendi rengini veren ve kente önemli değerler bırakan bir isim olduğunu ifade eden Bayındır, “Bizim için, halkımız için büyük bir kayıptır” dedi.
Bayındır, Zana’nın öğrencileri ve arkadaşları olarak onun ismini Diyarbakır’da yaşatacaklarını belirterek, kent halkına da Zana’nın bıraktığı değerlere sahip çıkma çağrısında bulundu.
Bayındır, konuşmasını “Diyarbakır’ın, Kürt halkının başı sağ olsun” sözleriyle tamamladı.
PROGRAM AKIŞI
Belediye önünde düzenlenen törenin ardından Zana’nın cenazesi, saat 13.00’te Ulu Cami’de kılınacak cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Mehdi Zana’nın defin işleminin ardından taziyeler, Liceliler Yas Evi’nde kabul edilecek.



