2020 yılına ilişkin dış politika değerlendirme toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük tahliye operasyonunu gerçekleştirdik. 141 ülkeden 100 binin üzerinde vatandaşımızı sağ salim diğer bakanlık ve kurumlarımızla koordinasyon halinde ülkemizi getirdik. Yine 156 ülke ve 11 kuruluşa ihracat izni ve hibe desteği sağladık. Biraz önce kapasitemizin ne kadar güçlü olduğunu vurgularken bunu da hatırlatmak isterim, sadece kendi ihtiyacımızı karşılamadık. Karşılamakta zorluk çekmedik, 156 ülkenin ihtiyaçlarını da ve 11 uluslararası örgütün ihtiyaçlarını da karşılamış olduk ve bu anlamda Çin’den sonra ikinci durumdayız. Yurtdışında özellikle yurtdışına uçuşların kapandığı dönemde koronadan vefat eden bin 800 cenazemizi sorunsuz bir şekilde ülkemize getirdik. Vatandaşlarımız özellikle o günlerde karantina şartları nedeniyle gelemediler. Ama biz cenazeleri getirip istedikleri yerlerde defini de sağladık” ifadelerine yer verdi.

 “300 bin Suriyeli evlerine döndü”

Suriye’de gerçekleştirilen harekatlar sonrasında büyük bir insani felaketin önüne geçildiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Suriye’de 2018 yılında Fırat Kalkanı, 2019 yılında Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatından sonra da 2020’de de İdlib’de de Bahar Kalkanı Harekatıyla büyük bir insani felaketi önledik ve ülkemize gelebilecek milyonlarca mültecinin tekrar yine İdlib’de evlerine dönmesini sağladık. 300 bin Suriyeli evlerine döndü. Dönemeyenler için de biliyorsunuz insani yardımlarımız briketten ev yapma dahil devam ediyor. Burada tabi imzaladığımız protokollerle bölgede ateşkesi kalıcı hale getirmeye çalıştık. Bugün bazı ihlaller var mı? Var maalesef. Rejim destekçileri tarafından ihlaller geliyor. Yine dün Soçi'de bu konuları da doğrudan muhatabım mevkidaşım Lavrov'a ilettim” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin meşru çıkarları doğrultusunda Doğu Akdeniz’de hareket etmeye devam edeceğini, ancak Doğu Akdeniz’de asıl hedefin hakça paylaşım olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Meşru çıkarlar için Türkiye adım attığı zaman, herkesi memnun etmediğimizi gördük. Ama bizim önceliğimiz birilerini memnun etmek değil. Bizim önceliğimiz, Türkiye'nin ve milletimizin çıkarlarını korumaktır. Doğu Akdeniz'de bunlardan bir tanesidir. Doğu Akdeniz’de diyalog çağrılarımız sonuç vermeyince tek taraflı adımlara karşı biz de faaliyet gösterdik. Bayrak dalgalandırdık. Oruç Reis, Barbaros ve Yavuz gemilerimizle beraber. Bize rağmen bir şey yapılamayacağını, sadece Doğu Akdeniz etrafında bir kıyıdaş ülkelere değil sadece Avrupa Birliği'ne değil, herkese gösterdik. Ne yapabileceğimizi de dost da düşman da gördü. Ama bizim gerçekten samimi olarak söylüyorum; arzumuz Doğu Akdeniz'in bir barış ve istikrar bölgesi olması. Burada herkesin hakça paylaşımdan yana olmasını istiyoruz. O nedenle de Cumhurbaşkanımızın, Avrupa Birliği'ne teklif ettiği çok taraflı konferans için; çalışmalarımızı Avrupa Birliği ile Borel’le ve komisyonla sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“Bugüne kadar federasyon seçeneği tüketildi”

Kıbrıs’ta, bugüne kadar birçok kez müzakere masasına oturulduğuna değinen Bakan Çavuşoğlu, “Kıbrıs'ta, bir taraftan Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını koruyoruz. Ama diğer taraftan Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm bizim arzumuz. Bugüne kadar federasyon seçeneği tüketildi, biz de 2020'de ‘Egemen Eşitlik’ kavramını öne çıkardık. Crans-Montana sona ererken de hatta başlarken de bunu kayda geçirmiştik. Bu konferansta, federasyon için bir çözüm çıkmazsa bundan sonra farklı şeyleri müzakere edeceğiz. Bir kez daha federasyon için müzakere etmeyiz dedik. Hem BM’ye hem de konferansa katılan Avrupa Birliği dahil Avrupa Birliği gözlemci garantör ülkeleri ve Kıbrıs'ta iki tarafa” diye konuştu.

ABD ile S-400 konusuna da değinen Çavuşoğlu, “ABD ile FETÖ sorunu devam ediyor. ABD'nin PKK/PYD desteği devam ediyor. Yaptırımın hafif yada ağır olması önemli değil. S-400 konusu da hep gündemdeydi. S-400'ler için ABD ile ortak çalışma grubu oluşturuldu, teknik görüşmeler başladı. ABD yaptırım kararından sonra bize ortak çalışalım teklifi geldi. Biz o teklife de evet dedik ve görüşmeler de başladı. Yaptırım kararı yanlıştır, tek taraflı yaptırım müttefikliğe sığmaz. 2021'de yeni yönetimle biz ilişkileri ileri götürmeye hazırız. Umarım yeni yönetim de bu anlayışta olur. 2020'de terörle mücadelemizde hız kesmedik. İngiltere 'TAK' örgütünü PKK'nın uzantısı olarak tescil etti. Bu yıl 9 FETÖ okulu kapatıldı. ABD'de de FETÖ okullarına yönelik soruşturma devam ediyor. ABD de bu tehdidi görmeye başladı” dedi. (İHA)

Editör: TE Bilişim