Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin iki koldan başlattığı buluşmalar, kapatma davası, ittifak tartışmaları, iktidar ve muhalefetin durduğu nokta ile Kürt sorunu başta olmak üzere ülkendeki gelişmelere dair soruları yanıtladı.

Partinize yönelik kapatma davasından sonra sahaya çıkma kararı aldınız. İki koldan miting ve buluşmalara başladınız. İlk adresiniz de parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledildiği İzmir oldu. Sokaklara taşıdığınız eylem ve etkinliklerle neyi hedefliyorsunuz? 

 Kapatma davası bugün Türkiye’nin ana gündemi olabilir. Ama HDP’nin çok gündeminde olmayan bir konu. HDP’nin kapatılmasını düşünmediğimiz için halkımızla bu sürece sahip çıkmanın yol ve yöntemi elbette ki buluşmalardır. HDP’nin kapatılmayacağı mesajını iktidara vermek, bizi yerellere, halkla buluşmalarına ve etkinliklere yöneltti. Böyle bir kararı o yüzden aldık. Halkın bize sahip çıktığını, çıkacağını, HDP’nin hukuken kapatılamayacağını göstermek adına halka buluşmalarımızı başlattık. Startı İzmir’den verdik. Deniz Poyraz, 17 Haziran’da İzmir’deki İl Örgütü binamızda katledilen bir arkadaşımız. Dolayısıyla o görüntüyü oradan vermek önemliydi. Ama bunu sadece HDP olarak yapmadık. İzmir’deki tüm demokrasi güçleriyle birlikte o görüntüyü verdik. Bu önemliydi.

Kapatma davası iddianamesi partinize gönderildi; ikinci defa hazırlanan iddianameyi nasıl değerlendiriyorsunuz? 

İlk gelen iddianameyle, ikinci iddianame arasında çok büyük bir fark yok. Sadece içerisinden yaşamını yitirmiş insanları çıkarmışlar. Çünkü onlara da siyasi yasak getirme talebi vardı. Bir kaç kişiyi elemişler. Bu kez gönderilen iddianame de diğerinin tıpkısı. Dolayısıyla geçen sefer oy birliğiyle reddedilen iddianamenin, bu sefer aynı saiklerle yeniden hazırlanması ve oy birliğiyle kabul edilmesinin altındaki neden elbette siyasidir. İktidarın küçük ortağının (MHP) tasfiyesiyle, baskısıyla, ısrarıyla böylesi bir iddianamenin Saray’dan bir talimat gelmeden kabul edilmeyeceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Çünkü hukuken reddedilmesi gereken bir iddianame. Siyaseten üzerlerinde bir baskı olduğu çok açık ve net olarak ortaya çıkıyor ki, böyle bir iddianameyi kabul ettiler.

 Buna karşı bir hazırlığımız var elbette. Bu iddianame karşısında elbette sessiz kalmayacağız. Her türlü savunmamızı hukuken ve siyaseten yapacağız. Bunun hazırlıklarını başlattık, devam ediyor. Türkiye’deki önemli hukukçular, tecrübeli avukatlar var. Geçtiğimiz günlerde bir toplantı gerçekleştirdik, iddianamenin siyasi bir iddianame olduğuna kanaat getirdik. Bunun üstesinden ancak ve ancak siyasi hamlelerle gelebiliriz. Hukuken de yapılması gerekenler var elbette. Bütün bunları değerlendirdik, bu sürece hazırlığımız devam ediyor. İki üç aylık süre var gibi. İddianame bize tebliğ edildi ve süreç başlamış bulunuyor. Savunma hakkımız var, hem sözlü hem yazılı savunma hakkımız var. Avukat arkadaşlarımız takip ediyor. Yeri ve zamanı geldiğinde bütün bu süreçler işletilecek.

 Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) kapatma kararı bekliyor musunuz?

Eğer siyaseten bir karar doğrultusunda HDP kapatılırsa, Kürtlerin, demokrasi güçlerinin ve HDP çatısı altında siyaset yapanların nasıl bir tavır sergilemesi konusunda halka da soracağız. Halka da danışacağız ne yapmamız gerektiğini. HDP olarak alternatiflerimizin olduğunu ifade edebilirim. B planımız, C planımız mutlaka var. Bir seçim döneminde halk çözümsüz kalmayacak, halk alternatifsiz kalmayacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Diyarbakır'da partinizi kastederek, “Çözümü sürecini biz başlattık ama onlar sonlandırdı” dedi. Çözüm sürecini partiniz mi bitirdi?

 Çözüm sürecini bitiren parti AKParti’dir. Onu çok açık ve net olarak söylüyorum. Çözüm süreci çok kıymetli bir süreçti. 3 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. 2011’de başlayan, bir kısmı kamuoyuna açıklanmadan, devlet ve İmralı arasında gelişlerin ve gidişlerin olduğu bir süreç. Ama daha sonra kamuoyuna açık bir şekilde, bizim de içinde olduğumuz bir süreç. Çözüm süreci 28 Şubat tarihinde Dolmabahçe Mutabakatı’yla aslında son aşamaya gelen bir süreçti. Fakat son aşamasında Dolmabahçe Mutabakatı okunduktan ve kamuoyuna deklare edildikten sonra bir anda düğmeye basılır gibi, hem sürecin bitirilmese hem de 1 Kasım tarihine kadar ülkede demokrasi, hukuk, hak adına herşeyin ayaklar altına alındığı bir sürece tanıklık ettik. HDP’nin 7 Haziran başarısı AKParti’yi çok tedirgin etti. AKParti hükümeti de bu sebeple çözüm sürecinin bitirilmesinde düğmeye bastı.

Erdoğan da Dolmabahçe Mutabakatı için “Doğru bulmuyorum” demişti...

 Tayyip Erdoğan’ın o dönem “Dolmabahçe Mutabakatı’nı tanımıyorum, doğru bulmuyorum, böyle bir şey olmadı” sözleri var. Oysa Dolmabahçe Mutabakatı’nda, mutabakatı okumak için bir araya gelen heyetin nerede oturacağına, kimin kimin yanında oturacağına bile Tayyip Erdoğan karar verdi. Biz bir ara oturduk, sonra bizi yerimizden kaldırdılar. İçeriye girip bir telefon görüşmesi yaptılar. O telefon görüşmesinden sonra bizim yerlerimizi değiştirdiler. Hatta neden böyle oldu diye sorduk. “Beyefendiye danıştık, öyle yaptık” dediler. Bu kadar açık, bu kadar net bir süreci sonradan inkar etmeleri, çözüm sürecini kimin bitirdiğinin aslında bir göstergesidir. Dolmabahçe’de yerimizi kim değiştirdiyse süreci o bitirdi”

Muhalefet  bir türlü partinizle arasına koyduğu mesafeyi kaldırmıyor. Muhalefet bu haliyle sonuç alır mı?

Herkesin çok açık ve net olması lazım. Tabi ki bizim de ilkelerimiz var. Bu ilkelerimizi belki yakın bir zamanda bir deklarasyonla açıklayacağız. Şimdi bunun hazırlıklarını yapmaya başlayacağız. Deklarasyon hazırlayacağız ve ilkelerimizi ortaya koyacağız. Bu ülkede eğer demokrasi gelişecekse, Kürt sorununun çözümüyle başlanmalı. Kürt sorunu çözülmeden bu ülkede demokrasiden bahsetmek mümkün mü? Elbette değil. Bu kadar insan tutukluyken, bu gasp ve zulüm varken, eziyet varken, devasa sorunlar varken, bütün bunları bir yana bırakıp, sadece seçimde bir araya gelmek ve sadece birilerinin kazanması için HDP’nin oylarına talip olmak olmaz. Kimse kusura bakmasın. HDP’nin mutlaka ilkeleri olacaktır. HDP’nin mutlaka seçim açısından söyleyeceği sözleri olacaktır. Bu sözlerimizi, ilkelerimizi, yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşacağız. Elbette bunu muhalefet partilerine de duyurmak için bu süreci başlatacağız.

 Nedir bu ilkeler?

 İlkeleri şimdi söylemeyelim, bunun hazırlığını yapıyoruz. Bunu, muhtemelen kampanyamız bittikten sonra açıklayacağız. Ağustos ayına kadar zaten bir kampanyamız var, bu kampanya bittikten sonra yeni bir dönem, yeni bir süreç ve bu ilkelerimizi deklare edeceğiz. Yeni bir çalışma süreci başlatacağız. Şimdiden söylemek çok doğru olmaz.

 Muhalefet partilerinin içerisinde yer aldığı Millet İttifakı’ndan size herhangi bir katılım çağrısı oldu mu? 

 Şimdi biz Millet İttifakı’nın içerisinde değiliz. Açıkçası şimdiye kadar hiç olmadık. Ne onlardan böyle bir çağrı geldi, ne bizde böyle bir heves var. Böyle bir amacımız da yok, buna ihtiyacımız da yok. Bizim zaten parlamento seçimlerinde yüzde 10 seçim barajı gibi bir sorunumuz yok. Parlamentoya girebilmek için herhangi bir ittifakın içerisinde olmamıza gerek yok. Kendi gücümüzle, halkın desteği ve gücüyle seçimlerde gücümüz oranında parlamentoya giriyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de değiştirme ve dönüştürme gücüne sahiptir HDP. O yüzden bizim Millet İttifakı’ndan da bir beklentimiz yok. (M.A)

Editör: TE Bilişim