Cinsel Sağlık, Üreme Sağlığı ve Hakları Platformu (CİSÜ) ve Pozitif-iz Derneği tarafından yapılan açıklamalar son yıllarda yeni HIV olgularının hızla arttığı ve HIV enfeksiyonunun son 10 yılda yüzde 460 arttığı yönünde.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç-Koçyiğit, HIP enfeksiyonu konusunu bir kez daha Meclis gündemine taşıdı.

HIV istatistikleri

Kılıç-Koçyiğit şu bilgileri paylaştı.

*Bakanlığınıza bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün web sitesine bakıldığında, Türkiye’de 1985 yılından 15 Kasım 2021 tarihine kadar doğrulaması testi pozitif tespit edilerek bildirimi yapılan 29,284 HIV(+) kişi ve 2052 AIDS vakası mevcut olduğu belirtildi.

*2014’de HIV pozitif kişi sayısı 1917 iken, 2021 yılında HIV pozitif

Kılıç-Koçyiğit, Sağlık Bakanı Koca Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları iletti.

*Türkiye’de HIV enfeksiyonunun son yıllarda artış göstermesinin nedenleri nelerdir? Bakanlığınız bu enfeksiyonun bulaş yollarının, tedavi şekli ve tedavide varılan gelişmelerin topluma aktarılmasında ne gibi çalışmalar yürütüyor?

*HIV enfeksiyonu kapsamında çalışma yürüten gönüllü danışmanlık ve test merkezi Türkiye’nin her şehrinde açılacak mı?

*Covid-19 pandemi döneminde getirilen kısıtlamalar sebebiyle HIV testi yapılamamasının yarattığı olumsuz etkiler neler olmuştur? Covid-19 pandemi döneminde yapılan toplam HIV test sayısı kaç?

*Toplum içerisinde HIV farkındalığını arttırmak için Bakanlığınızca ne tür çalışmalar yapılmaktadır? HIV’e ve HIV pozitiflere yönelik damgalamanın ve ayrımcılığın en aza indirilmesi için Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü kamusal ve dijital alanlarda çalışmalar yürütüyor mu?

*Son 5 yıl içerisinde HIV enfeksiyonuna bağlı yaşanan ölüm vaka sayısı kaçtır, bu vakaların cinsiyete bağlı istatistikleri nelerdir? (BİANET)

Editör: TE Bilişim