Numan Kurtulmuş, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde AK Parti Grubu adına söz aldı.

Kendisinden önce kürsüye çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasına işaret eden Kurtulmuş, "Sürekli olarak gergin bir üslupla, hatta zaman zaman üstten hakarete varan sözlerle AK Parti Grubu'nu bir şekilde muhatap alarak konuşmanın doğru olmadığını, hele hele Türkiye'nin ikinci büyük partisinin Genel Başkanına yakışmadığını ifade etmek isterim" diye konuştu.

"Bütçe değil, cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşmasıydı"

Kurtulmuş, “Sayın Kılıçdaroğlu konuşmalarının sonunda sürekli 'diktatör' dediği Cumhurbaşkanına bir sıfat daha ekleyerek, 'tiran' dedi. Halkta karşılığının kalmadığını söyledi. Biz de Kılıçdaroğlu'na diyoruz ki madem Recep Tayyip Erdoğan'ın halkta karşılığı yoktur, buyrun er meydanına, adaylığınızı ilan edin. Zaten Sayın Kılıçdaroğlu'nun buradaki konuşması, bir Genel Kurul bütçe konuşması değil, bir cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşmasıydı” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, cumhurbaşkanının Meclis'i feshetme yetkisinden bahsettiğini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Daha geçen gün altılı masanın anayasa teklifinde, kendilerinin de Meclis'i gerektiğinde cumhurbaşkanının feshetmesi yetkisini unutmuş görünüyor. Biz, milletin gönlüne girerek, milletin gönlünde kalmayı başararak, milletin çarşısında, pazarında, düğününde, cenazesinde olarak seçimleri kazanır ve Meclis'e geliriz. Biz, milletin iradesiyle sandıklardan çıkarız, halkın helal oylarıyla iktidara geliriz ve bundan başka bir yol tanımayız. Ne 367'nin gölgesine ne sözde cumhuriyet mitinglerinin gölgesine sığınırız ne Türkiye'deki birtakım vesayet odaklarının, küresel vesayet odaklarının önünde el pençe divan dururuz."

CHP milletvekillerinin "Zindaşti", "Harun kim, Karun kim?" şeklindeki sloganları nedeniyle TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "İçtüzüğe göre çalışma düzenini bozmaktan işlem yapacağım" uyarısında bulundu.

Şentop, CHP'li milletvekillerinin Genel Kurul sıralarına vurarak slogan atmayı sürdürmesi üzerine, "Uyarma cezası vereceğim, tatbik edeceğim" dedi.

"Kürt kardeşlerimiz de bizim kardeşlerimizdir"

AK Parti'ye yönelik "Kürt düşmanı" eleştirilerine Kurtulmuş, "Bunu kategorik olarak reddettiğimizi ifade etmek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan Kürt kardeşlerimiz de bu coğrafyada yaşayan kardeşlerimiz de bizim kardeşlerimizdir. Bu ülkenin Kürt vatandaşları birinci sınıf vatandaşlarımızdır, kardeşlerimizdir. Türkiye'deki 85 milyon vatandaşımızın hiçbirinden bir farkı yoktur" karşılığını verdi.

İnsanları “etnik kökenlerine göre asla ayırmadıklarını” vurgulayan Kurtulmuş, "İnsanları mezhep kökenlerine ve etnik yapılarına göre ayırmak emperyalizmin oyunudur. Türk de Kürt de bu bölgedeki Arap da Türkmen de Acem de Ezidi de Şii de Sünni de Alevi de hepsi birdir ve aynı coğrafyanın insanlarıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, "Başından itibaren tezgahı dağıttırmamak, üretim, istihdam, ihracat ve cari fazla vasıtasıyla büyüme potansiyelini artırmak isteyen bir politikayla yürüyoruz. Tezgahı dağıttırmadık, dağıttırmayacağız ve daha güçlü üretimler yapacağız" dedi.

Kurtulmuş'un konuşması sırasında CHP sıralarından laf atılması üzerine AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Meclis Başkanı Şentop'un verdiği arada da tartışma devam etti.

Aranın ardından konuşmasını sürdüren Kurtulmuş, "Türkiye Yüzyılı, nasıl içeride vesayet odaklarıyla mücadele ettiysek, dış vesayet odaklarıyla da mücadele ederek, daha hakkaniyetli, daha adil ve daha insani bir sistem kurmak için küresel bir mücadele yüzyılıdır" diye konuştu.

"Dünya 5'ten büyüktür" sözüne atıfta bulunan Kurtulmuş, "Allah'ın izniyle Birleşmiş Milletler'in de Dünya Bankasının da IMF'nin de bütün uluslararası kurum ve kuruluşların da çok yakın bir zamanda yeniden yapılacağını ya da yeniden kurulacağını göreceksiniz. Adaletin ve hakkaniyetin öncüsü olan Türkiye, Türkiye Yüzyılı ile hayata geçecektir. Daha fazla dayanışmanın, işbirliğinin, paylaşmanın merkeze alındığı yeni bir küresel ekonomik ve siyasi mimariyi mutlaka kuracağız. Türkiye bunun öncüsü olacaktır" ifadelerini kullandı. (rûdaw)

Editör: TE Bilişim