Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderdi. AYM Genel Kurulu, parti kapatılması talebinin yanı sıra partinin mevcut eski eş genel başkanlarının da aralarında bulunduğu 687 kişi hakkında siyasi yasak talep edilen iddianameyi “Usul” yönünden eksiklikler olduğu gerekçesiyle iade etti. 

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, iktidarın HDP’yi kapatma girişimleri ile AYM’nin kararını değerlendirdi.

AYM’nin iddianameyi geri iade etmesindeki kararın, savcılığın kapatılmaya dönük oluşturduğu gerekçede delillerin ve maddi vakaların örtüşmediği, yine suçun işlenmesine dönük somut verilerin oluşmadığı yönünde olduğunu ifade eden Ülsen, yaşamını yitiren siyasetçilerin de iddianamede yer almasını, “Bu iddianamenin aslında daha önce hazırlandığı ve rafta tutulduğunu gösteriyor” şeklinde yorumladı. AYM’nin bu kararıyla bir duruş sergilediğini dile getiren Ülsen, “AYM iddianamede var olan delillerin, olayların ya da mevcut maddi olguların bir partiyi kapatmaya karşılık gelmeyeceğini teyit etti. Savcılık hiç zahmet etmeyip daha önce hazırlanan iddianameyi tekrardan gözden geçirmeyip ‘Zaten yargı bizim, ne yaparsak yapalım sonuca erdiririz’ diyerek rafta bekletilen davayı açtılar. AYM’nin aldığı karar çok doğru ve yerinde bir karar” dedi.

‘Ertelenmeyecek’

 MHP’nin Türkiye siyasi tarihinde iktidara ortak olduğu her dönemde ülkede ciddi krizlerin yaşandığını söyleyen Ülsen, Bahçeli’nin “AYM kapatılmalıdır” çağrısının akıl ve mantıkla anlatılabilecek bir durumla örtüşmediğini dile getirdi. Ülsen, “Bu çağrı hukuksuzluğun tahkim edilmesidir, anayasanın rafa kaldırılmasıdır, ülkede kimsenin hukuk güvenliğinin kalmaması demektir. Küçük ortağın, bu söylemlerini çokta ciddiye almamak lazım. Bunu 90’larda da 2000’lerde de yapıyorlardı, şimdi de yapıyorlar. Tüm bunlar gidişlerini ertelemeyecek” diye belirtti. 

 ‘Parti bir yol bulur’

 Ülkenin ön görülemez bir noktaya geldiğinin altını çizen Ülsen, HDP’nin bu şekilde kapatılamayacağını, fakat iktidarın farklı formüller üzerinde durabileceğini kaydederek, “Bir partinin tabelasını kaldırarak o partiyi kapatmış olamazsınız. Siz yasaklasanız da, siyasi yasaklar getirseniz de, mali yönde partinin önüne engel olmak isteseniz de 7 milyon oy almış bu halkın partisi kendisi için yeni formüller üretir. Parti kapatmak seçmeni de cezalandırmaktır. Bunun bir anlamı yok. İktidarı, Cumhurbaşkanı’nı 2013 ile 2014 yılındaki ‘Parti kapatılması teklif dahi edilemez’ söylemine davet ediyoruz. Bu demokrasi için büyük bir ayıp, büyük bir utançtır” şeklinde konuştu. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim