ÖZEL HABER-Güneş OCAĞA

Sabahattin Ali’nin Yeni Dünya isimli öykü kitabında yer alan 7 öykü Kürtçeye çevrilerek “Heft Çîrokê Sabahattîn Alî / Hesenxeniqî” adıyla yayımlandı.
Sabahattin Ali’nin 13 öyküsünün yer aldığı Yeni Dünya kitabındaki yoksulluk ve yozlaşma temalı yedi öykü; “Asfalt Yol”, “Ayran”, “İki Kadın”, “Sulfata”, “Bir Mesleğin Hikâyesi”, “Çaydanlık” ve “Hasanboğuldu” öyküleri gazeteci Bedri Adanır tarafından çevrilirken, “Heft Çîrokê Sabahattîn Alî / Hesenxeniqî” ismiyle Luvi Yayınları tarafından yayımlandı.

Sabahattin Ali’nin Öyküleri Kürtçeye Çevrildi2

Yarım kalan sevda: Sevdiği adam öldü, kız yaşam mücadelesi veriyor
Yarım kalan sevda: Sevdiği adam öldü, kız yaşam mücadelesi veriyor
İçeriği Görüntüle

“CEZAEVİNDEYKEN ÖYKÜLERİ KÜRTÇEYE ÇEVİRDİM”

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan gazeteci Bedri Adanır, 2019 yılında cezaevinde bulunduğu sırada Sabahattin Ali’nin hikâyelerini Kürtçeye çevirdiğini belirtti.

Adanır, özellikle Sabahattin Ali’nin Yeni Dünya kitabında yer alan, yoksulluk ve yozlaşma temalarını işleyen hikayeleri seçtiğini ifade etti. Sabahattin Ali’nin hikayeciliğinin dönemine göre cesur ve devrimci bir ruh taşıdığını belirten Adanır, çeviri çalışmasının kendisi açısından özel bir anlam taşıdığını söyledi.

Sabahattin Ali’nin Öyküleri Kürtçeye Çevrildi3

Daha önce Kürtçe bir eseri Türkçeye çevirdiğini hatırlatan Adanır, bu kez Türkçe bir eseri, çok sevdiği yazar Sabahattin Ali’nin eserini, anadili olan Kürtçeye kazandırdığını dile getirdi.

“ÇEVİRİRKEN ANADİLİMDE MESAFE ALDIM”

Çeviri sürecinin anadiliyle yazma ve düşünme konusunda kendisine önemli bir katkı sunduğunu belirten Adanır, “Çevirirken anadilimle yazma düşünme yolunda mesafe aldım” dedi.

Adanır, kitabın yayımlanma sürecinde yaptığı düzeltmelerle katkı sunan yazar Yaşar Eroğlu’na da teşekkür etti.

Muhabir: Güneş OCAĞA