Fuat BULUT

Diyarbakır’ın aşılama oranında son 10 kent arasında yer alması, kentteki sivil toplum kuruluşları ile siyasi partileri harekete geçirdi.

Ulucami önündeki meydanda yapılan basın açıklamasına, HDP, DEVA Partisi, CHP, Hak-Par İl Başkanları ile kentteki STK başkanları katılım gösterdi. Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu adına açıklamayı okuyan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, aşıların tıp alanında kullanılan en güvenli, en etkili tıbbi uygulama olduğunu ifade ederek, Covid-19 pandemisiyle mücadelede kitlesel korunma ve bağışıklığın kazanılması için aşının önemine dikkat çekti.

“BÖLGE İLLERİ AŞILAMADA SON SIRALARDA”

Diyarbakır ve çevre illerinde aşılama oranlarının Türkiye ortalamasının çok altında olduğuna vurgu yapan Dr. Elif Turan, şunları söyledi:

“Bölge illeri birçok parametrede olduğu gibi aşılamada da son 10’u oluşturmaktadır. Bölgemizdeki aşı tereddüdünün yüksekliği yadsınmamalı, bu tereddüttü yıkmaya yönelik çalışmalara hız verilmelidir. Sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve emek/meslek örgütlerinin de kararlara dâhil edilmesi, toplumda aşıya karşı güvensizliğini gidermek için hayati olacaktır.

“AŞIYA KARŞI DEZENFORMASYON VAR”

Hâlihazırda yapılan aşılamalar bilimsel süreçlerden geçmiş ve öncelikle güvenirliliğinden emin olunarak piyasaya sürülmüştür. Son derece yaygın bir şekilde anlatılan ‘Aşının kısırlık yaptığı’, ‘Aşının manyetik cihazlar içerdiği’ bilgileri tamamıyla dezenformasyondur, hiçbir bilimsel çalışmaya dayanmamaktadır. Covid-19’un tehlikeli bir hastalık olmadığını, aşılanma olmasa dahi rahat geçirebileceğini, herhangi bir kimyasalı kullanmak istemediğini belirtenler de büyük yanılgı içerisindedir. Bugün koranavirüs yoğun bakımlarında yatanların büyük kısmı aşılanmamış olanlardan oluşmaktadır. Aşılananlarda hastalık çok daha hafif geçmektedir. Bilimsel çalışmalar, aşının hastalığı kötü geçirme ihtimalini büyük oranda ortadan kaldırdığını göstermiştir. Buna bir örnek de ülkemizdeki sağlık çalışanlarının pandemide yaşadıkları ile gösterilebilinir. Aşılama öncesi bir yılda 400 e yakın sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Toplumda hastalığın azaldığının düşünüldüğü zamanlarda dahi sağlık çalışanları Covid ile karşılaşmaya devam etmektedir. Aşılama sonrasında bu dramatik süreç kırılmıştır. Bu ölümlerin büyük çoğunluğunun aşılama ile durdurulabilir olduğu görülmektedir.”

“AŞI OLALIM, SEVDİKLERİMİZİ, TOPLUMUMUZU KORUYALIM”

Toplumsal bağışıklık için en az yüzde 80-90 gibi bir aşılama oranına ulaşılması gerektiğine dikkat çeken Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, pandemide ortaya çıkan varyantların önüne geçmenin de en etkili yolunun aşılama olduğunu söyledi. Turan, “Aşı oranlarını arttırarak sevdiklerimizi ve toplumumuzu koruyabiliriz. Aşıya getirilen eleştirilerin hiçbir bilimsel temelinin olmadığını, tamamıyla söylencelerden ibaret olduğunu her yerde anlatarak, aşı yaptırmayan tüm tanıdıklarımızı aşının etkileri ve güvenirliliği konusunda ikna ederek bu hastalığı azaltabilir, Covid-19 pandemisinden kurtulabiliriz. Herkesi aşılanmaya ve aşının önemini anlatmaya çağırıyoruz. Bir kez daha diyoruz ki AŞI CANDIR, HAYAT KURTARIR! TEDİRGİN OLMA, AŞI OL!” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim