Venezuela Dışişleri Bakanı Felix Plasencia, sanal medya hesabından Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (UCM) çekilme kararı aldıklarını duyurdu. Plasencia, Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez'in talimatıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres'e Venezuela'nın UCM'nin kurucu sözleşmesi Roma Statüsü'nden ve Statü'nün 127’nci maddesi uyarınca UCM'den "kesin ve geri dönülemez" şekilde çekilme kararını ilettiğini ifade etti.

UCM'nin faaliyetlerini eleştiren Plasencia "Venezuela, mahkemenin faaliyetlerinin, Küresel Güney'in zararına olacak şekilde çalışmalarını orantısız bir biçimde Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde yoğunlaştıran, kanıtlanmış bir coğrafi yanlılığa yanıt verdiğini düşünmektedir. Bu yapı, uluslararası adaletin, hakkaniyetle uygulanmaktan uzak, halklar arasındaki eşitsizlikleri derinleştirmek ve onların kendi kaderini tayin ile egemenlik haklarını tanımamak için araçsallaştırıldığını ortaya koymaktadır" dedi.

Rusya-Ukrayna savaşında 21 can kaybı
Rusya-Ukrayna savaşında 21 can kaybı
İçeriği Görüntüle

UCM'nin mekanizmalarını adalet ve koruduğunu iddia ettiği halklar yerine farklı çıkarların hizmetine sunduğunu savunan Plasencia, "Bu nedenle, Venezuela halkına yönelik zulmü sürdüren ve uluslararası adaletin gidermesi gereken eşitsizlikleri ağırlaştıran bu 'hukuki savaş' boyutunu reddediyoruz. Halkların egemenliğine ve kendi kaderini tayin hakkına saygılı, gerçekten adil bir adalet anlayışına olan bağlılığımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ