GENEL

Faciaya davetiye! (VİDEO)

Depremler nedeniyle bazı bölümlerinde yıkım yaşanan Sur çevresine bariyer yerine sadece güvenlik şeridinin çekilmesi, olası bir faciaya davetiye çıkarıyor.

Loading...

Abone Ol

Özel haber / Fatma Temel
Maraş merkezli depremler sadece konut ve işyerlerini değil, UNESCO tarafından 2015’te “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne dahil edilen tarihi Diyarbakır Surları’nı da vurdu. 30 noktasında göçükler, çatlaklar oluşan Surlar’ın Keçi Burcu önünde ilk gün çekilen güvenlik şeridinin dikkate alınmadığı, tehlikeye rağmen yürüyüş güzergahı olarak kullanılmaya devam edildiği görüldü.
6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki Maraş merkezli depremler ve devamındaki artçı sarsıntılar, tarihi Diyarbakır Surları’nda da hasara yol açmış durumda. Konu ile ilgili gözlem ve tespit raporu hazırlayan Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Derneği, şu ana kadar 30 farklı bölgede hasar tespit etti. 
Dernek tarafından 9-11 Şubat tarihleri arsında yapılan gözleme dayalı ön inceleme raporunda, toplam 30 noktada göçükler, yatay-dikey çatlaklar, yarıklar, dikey-yatay derz boşalmaları, payanda taşlarının düşmesi, kabarmalar tespit edilerek, taş düşme risklerinin devam ettiği vurgulandı.
KEÇİ BURCU TEHLİKE ARZEDİYOR
Kısa bir süre önce restorasyona tabi tutulan Keçi Burcu’nda da hasar oluştuğuna dair verilerin yer aldığı raporda, Keçi Burcu’nun batı yüzeyinde taşların döküldüğü, dökülen alanlarda dolgu duvarda da dikey çatlakların oluştuğu kaydedildi. Raporda, Keçi Burcu’nda akan suyun duvarların yüzeyinden aktığı ve bunun yapıdaki bağlayıcı harcın yumuşamasına ve bağlayıcı özelliğinin kaybetmesi nedeniyle depremdeki sarsıntı sonucu alanın yıkıldığının düşünüldüğü vurgulandı. En büyük hasarın, 18 ile 19 nolu burçlar arasında kalan sur duvarlarında geniş çaplı dökülme ve yıkılmaların tespit edildiği raporda, duvarın üst kısmında yayılmanın büyük bir alana yayıldığına işaret edilerek, sur dibindeki tali küçük kapının da iç dolgusunda yakılma olduğu belirtildi.
GÜVENLİK ŞERİDİ ÇEKİLDİ ANCAK…
Raporda da yer aldığı üzere taş düşmesi ve yıkıntıların olma ihtimali bulunan Keçi Burcu’nun bazı bölgelerine ilk günlerde çekilen “güvenlik” şeridi, dikkate alınmıyor. Yürüyüş güzergahı olarak kullanılan söz konusu bölgeye sadece şerit değil bariyer konularak geçişlerin kapatılması isteniyor. 
KUTU
TARİHİ YAPILARDA CİDDİ HASARLAR OLUŞTU
Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Derneği tarafından hazırlanan gözlem raporunda, tarihi yapılardaki hasarlar sıralanıyor. İç Kale’nin üzerine inşa edildiği kayalıklarda, kaya tabakasında yıkım oluştuğu ve aynı kayalık yüzeyinde çok sayıda çatlağın gözlemlendiği raporda, yıkım riskine işaret edilerek, bu alanlarda acil restorasyon ihtiyacına dikkat çekildi.
DÖRT AYAKLI MİNAREDE ÇATLAK
Raporda, Tarihi Dört Ayaklı Minarenin kuzey cephesindeki sütünün üstündeki yekpare kirişin ortasında daha önce var olan dikey çatlakla birlikte, kirişin üzerinde yukarı doğru uzanan derzlerde de yeni ayrışmalar oluştuğu belirtildi.
SAFA CAMİSİ’NİN MİNARESİ
Safa (Parlı) Camisi’nin minaresinin gövdesinin kaideye yakın bölümünde yukarı doğru uzanan yer yer derin çatlaklar, ayrışma ve dökülmelerin tespit edildiği kaydedilen raporda, burada yaşayan mahalle sakinlerin çatlaklardaki ayrışmanın giderek büyüdüğünü dair beyanlarına işaret edilerek, olası bir yıkılmada can ve mal kaybı uyarısı yapıldı.
BEHRAM PAŞA CAMİ DE HASAR GÖRDÜ
Sur ilçesinde bulunan tarihi Behram Paşa Camisi’nin duvarında da derin çatlaklar oluştuğu aktarılan raporda, cami girişinin doğu ve batısında, müezzin mahfilinde çatlaklar olduğu vurgulanarak, bu çatlakların “sıva çatlağı mı yoksa yapısal çatlaklar mı” olduğunun tespit edilmesi tavsiye edildi.